Dolar

32,5598

Euro

34,8869

Altın

2.431,02

Bist

9.645,02

Sıcak su kazanları ve ısıtıcılarına AB düzenlemesi

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-28 11:56:03

Sıcak su kazanları ve ısıtıcılarına AB düzenlemesi
Sıvı veya gaz yakıtlı yeni sıcak su kazanlarının uygunluk denetimleri ile ısıtıcıların piyasaya arz edilmesi, etiketlemesi ve tasarımında, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum çerçevesinde düzenlemeye gidildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Sıvı ve Gaz Yakıtlı Yeni Sıcak Su Kazanlarının Verimlilik Gereklerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, yönetmelikle, nominal çıkış gücü 4 kilovattan az 400 kilovattan fazla olmayan sıvı veya gaz yakıtlı yeni sıcak su kazanlarıyla ilgili uygunluk değerlendirme işlemlerine ilişkin hükümler yeniden tespit edildi.

Enerji veriminin temini, çevre kirliliğinin azaltılması, can ve mal emniyetini koruma amacıyla sıvı veya gaz yakıtlı yeni sıcak su kazanlarının asgari teknik özelliklere haiz şekilde üretiminin sağlanmasına yönelik, kojenerasyon (tercihen ısı tüketimi olan yerlerde kullanılan ve aynı zamanda bölge ısıtma ağını yararlı ısıyla besleyebilen elektrik enerjisi ve ısı üretebilen modüler yapılı sistem) üniteleri, mahal ısıtıcılar ve kombine ısıtıcılar, yönetmelik kapsamına alındı.

- Isıtıcılara yönelik 4 tebliğ

Öte yandan bakanlığın ısıtıcılara ilişkin 4 tebliği de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tebliğlerle, mahal ısıtıcıları, kombine ısıtıcılar, su ısıtıcıları, sıcak su tankları, sıcaklık kontrolü ve güneş enerjisi cihazı paketlerinin piyasaya arz edilmesi veya hizmete sunulması, etiketlemesi, çevreye duyarlı tasarımı ve bunlara ait ilave ürün bilgilerinin temin edilmesine yönelik gereklilikler belirlendi.

AB mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanan yönetmelik ve 4 tebliğ, 21 Nisan 2018'de yürürlüğe girecek.

Bu tarihten önce yurt içinde imal edilmiş ve serbest dolaşıma giriş işlemleri tamamlanmış ısıtıcı ve su ısıtıcıları için tebliğ hükümleri aranmayacak ve piyasaya arzları 1 Ocak 2019'a kadar engellenemeyecek.

Haber Ara