Dolar

32,3683

Euro

34,9705

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

Sibirya’daki yangın söndürülemiyor: Rusya, umudunu yağmura bağladı!

Rusya’nın Sibirya bölgesinde çıkan yangın göz göre göre büyüyor ve ekonomik maliyet gerekçesiyle müdahale edilmiyor. Uzmanlar, yangının söndürülmesi için, “Tek umut, şiddetli yağmurlar' diyor. Yangından yükselen dumanların yakında Alaska'ya kadar ulaşacağı bildirildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-30 14:29:08

Sibirya’daki yangın söndürülemiyor: Rusya, umudunu yağmura bağladı!

BUYUK_10

Rusya'nın Sibirya bölgesinde çıkan yangın göz göre göre büyüyor ve ekonomik maliyet gerekçesiyle müdahale edilmiyor. Uzmanlar, yangının söndürülmesi için, “Tek umut, şiddetli yağmurlar" diyor. Yangından yükselen dumanların yakında Alaska'ya kadar ulaşacağı bildiriliyor.

Rusya'da felaketler dolu bir yaz yaşanıyor. Sibirya'nın bazı bölgelerinde sel ve su taşkınları hayatı etkilerken, mevsimin kurak ve sıcak geçtiği bölgeleri etkisi altına alan, rüzgarlarla hızla yayılan yangın, dünyanın bir çok önde gelen ülkesinin, Türkiye'nin en büyük vilayetlerinin toplam toprakları kadarlık alanı etkileyecek kadar büyüdü. Uzmanlar, "Tek umut, şiddetli yağmurlar" diyor.

Kommersant gazetesi dün akşam itibarı ile yangınların etkili olduğu alanın 3 milyon hektara, yani 30 bin m2'ye çıktığını duyurdu.

Bu rakam, bazı ülkelerin toplam arazisi dikkate alındığında örneğin İsrail ve Slovenya (20 bin km2), Makedonya (25 bin km2), Ermenistan (29 bin km2), Belçika (30,5 bin km2) kadar alanın yangın bölgesine dönüşmesi anlamına geliyor...

Bir başka hesapla, Konya ve Sivas'tan sonra Türkiye'nin alan olarak üçüncü büyük vilayeti olan Ankara'nın toplam yüzölçümü 25 bin 632 km2 iken, Sibirya'da yanan alanlar 30 bin km2 ile bu rakamın da üstünde.

Yangından yükselen dumanların yakında Alaska'ya kadar ulaşacağı bildiriliyor.

Bu sabah gelen son bilgiler, yangının 3,3 milyon hektar alana yayıldığını, sadece son bir günde 183 bin hektar yeni alanın yandığını, son bir haftada ise artışın 1,4 milyon hektar olduğunu söylüyor.

Söndürme çalışmaları devam eden alan ise sadece yüzde 3,3. Diğer bölgelerde, yerleşim yerlerine yayılma riski olmadıkça yangınlara müdahale edilmiyor.  

Haftalardır etkili olan yangınlar karşısında sınırlı söndürme ve kontrol çalışmaları ile yetinilirken, yasalar yerel yönetimlere “yangın söndürmenin masrafı, sebep olduğu zarardan daha fazlaya geliyorsa yangınlara müdahale edilmeyebilir” dediği için çoğu yangın “müdahalesiz” devam ediyor.  Şu aşamada genellikle yangının yerleşim birimlerine yayılmaması için koruyucu önlemler alınıyor. 
 
Bu nedenle yangın valiler, yerel yetkililer ve Devlet Duma milletvekilleri arasında tartışmaları da ateşledi. Özellikle milletvekilleri ülkedeki mevcut yangınla mücadele yasalarının revize edilmesini isteyerek, "Sadece ekonomik zarar hesaba katılamaz; doğal kaynaklara verilen zararı, insanlara verilen zararı da hesaba katmanız gerekiyor" diyorlar.

Bu durum özellikle sosyal medyada “Yangınlar göz göre göre büyüyor ve ekonomik maliyet gerekçesiyle müdahale edilmiyor” tepkisine yol açıyor. Pek çok ünlü sanatçı, sosyal medyadan “Yangınlara müdahale edilsin” çağrısı yaptı.

Yangınların ve tepkilerin büyümesi üzerine pazartesi günü Sibirya'nın İrkutsk, Krasnoyarsk bölgeleri ile kısmen de Buratiya'da “olağanüstü hal” ilan edildi. 

Kommersant gazetesi, Sibirya'da dün akşam yangının etkili alanların toplamının 3 milyon hektara ulaştığını duyurdu. Bölgede 232 yangın tespit edildi.  İtars Tass ajansı ise yangın alanını 2,3  milyon hektar olarak geçti.

300 binden fazla kişinin yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere isimlerini listelere yazdırdıkları bildiriliyor.

Rusya topraklarının yaklaşık üçte ikisi ormanlardan oluşuyor. 17,1 milyon km2'lik Rusya'da 11,4 milyon km2 alan orman.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara