Dolar

32,5533

Euro

34,8507

Altın

2.428,39

Bist

9.722,09

'Siber saldırılar ciddi bir seviyede'

Siber saldırılar yüzünden bankaların ATM, internet siteleri ve pos cihazlarına erişimde sıkıntı yaşanıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-25 11:56:00

'Siber saldırılar ciddi bir seviyede'

Türkiye'nin son 10 gündür ‘tarihin en yoğun siber saldırısı‘yla karşı karşıya olduğu, bu nedenle birçokbankanın web sitesine ve mobil uygulamalarına erişim sağlanamadığı belirtildi.

Türkiye'nin internetteki imzası olan ‘tr‘ ile biten bütün internet sitelerine yönelik siber saldırılardan devlet kurumlarının yanı sıra bugün de bankalar ve noterler etkilendi.

Başta Garanti, Akbank, Ziraat ve İş Bankası olmak üzere birçok bankanın web sitesi, mobil uygulamaları, POS cihazları ve ATM'si belli sürelerle devre dışı kaldı.

'SALDIRILAR BANKALAR ve DEVLET KURUMLARINA YÖNELİK'

“Saldırılar ciddi bir seviyede" diyen Türk Telekom Yatırımcı İlişkileri Direktörü Onur Öz "Ancak saldırıların hedefi Türk Telekom değil, yoğun şekilde kullanılan bankalar ve devlet kurumlarının sitelerine yönelik bir saldırı” diye konuştu.

Son bir haftadaki saldırıların Türkiye tarihinin en yoğun saldırıları olduğunu vurgulayan yetkili, "Türkiye'deki kurumların çok ciddi kısmı Türk Telekom'dan servis alıyor. Bu siteler üzerinden verilen her türlü servisi biz sağladığımız için defansı da biz yapıyoruz" dedi. Öz, Türk Telekom'un yanı sıra diğer servis sağlayıcıların da aynı şekilde saldırılara hedef olduğunu da kaydetti.

İnternet güvenliği uzmanları, '.tr' uzantılı web sitelerine yönelik siber saldırıların arkasında kimin bulunduğunun belli olmadığını belirtirken, özellikle bankalar, askeri ve bakanlık web sitelerinin siber saldırılara hedef olduğunu söylüyor.

Reuters'ın haberine göre; 300 binden fazla web sitesinin alan adı kaydı ve koordinasyonunu sağlayan ODTÜ bünyesindeki Nic.tr ise  Türk serverlara yönelik saldırıların kaynağının Rusya olabileceği görüşünde.

SÜRESİ VE BOYUTU DİKKAT ÇEKİCİ
 
Finlandiya merkezli F-secure internet güvenliği şirketinden Artturi Lehtip ise "Saldırıların süresi ve boyutu dikkat çekici. Bir ülke mi, bir grup mu yoksa tek bir kişi mi... Bu konuda herhangi bir tahmin yürütecek kadar elimizde veri yok" dedi.

Bazı gözlemciler ise Türk internet sitelerine yapılan saldırılarla 2007'de Estonya'ya siber saldırılar arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor.
  
Saldırıların Rusya kaynaklı olduğunun ortaya çıkmasının ardından iki ülke arasında diplomatik kriz çıkmıştı.

Düşürülen Rus savaş uçağının ardından Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik siber aleme taşınmış, dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Türkiye'ye karşı siber savaş ilan etmişti. Dün “tr” uzantılı internet sitelerine yönelik yoğun saldırılar gerçekleştirilmiş, Ulaştırma Bakanlığı ve bankaların sitelerine yoğun saldırı düzenlenmişti. Saldırıların bugün de artarak devam etmesi bekleniyor.

NOTER SİSTEMİ ÇÖKMÜŞTÜ

Dün Noter Bilgi Sistemi saldırılar altında çökmüş binlerce noterde işlemler yapılamamıştı. Saldırıların bugün de devam etmesinin beklendiği açıklandı.

SALDIRILAR DEVAM EDECEK!

Hürriyet'e konuşan Türk Telekom yetkilileri “7/24 savunmaya geçmiş durumdayız. Şu ana kadar birçok saldırı püskürtüldü. Bugün hem yurtiçi hem de yurtdışından büyük bir saldırının daha yapılması bekleniyor. Beklenen bu saldırı içinde hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.

BANKACILIK İŞLEMLERİ YAPILAMADI

Uzun süreli erişim sorunları nedeniyle bankacılık işlemleri de yapılamadı. Dün pek çok bankanın internet sitesine erişim sağlanamazken, siber saldırı ihtimali masaya yatırıldı. Henüz resmi bir açıklama yapılmayan sorunun nedeni araştırılıyor. 

Akbank, İş Bankası, Ziraat Bankası gibi bankaların internet siteleri ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın web sayfasına da erişim zorluğu yaşandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "sistemsel bir güncelleme" yapıldığını belirtildi.

Haber Ara