Dolar

32,4809

Euro

34,7988

Altın

2.488,51

Bist

9.554,01

Siber saldırıda 'ABD' ihmali

Bilşim devi Microsoft, Türkiye dahil onlarca ülkeyi etkisi altına alan zararlı yazılıma ilişkin açıklama yaptı. Şirket, hükümetleri 'zararlı yazılımları kullanmamaları' konusunda uyardı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-15 11:54:11

Siber saldırıda 'ABD' ihmali

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre
ABD merkezli bilişim devi Microsoft, dünya genelinde 200 binin üzerinde bilgisayarı etkileyen siber saldırı sonrası hükümetleri zararlı yazılım kullanmaya karşı uyardı.

Pazar günü bir blogda konuya ilşkin görüşlerini aktaran Microsoft Başkanı Brad Smith son saldırıların bir "ikaz” gibi olduğunu söyledi.

SİBER SALDIRIDA "ABD" İHMALİ

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'yi, işletim sistemi Windows'daki bir güvenlik açığını lehine kullanmakla suçlayan Brad Smith, NSA'e düzenlenen bir siber saldırı sonrası kurum bilgilerinin suçluların eline geçtiğine dikkat çekti ve bu bilgilerin büyük bölümü sayesinde siber saldırıların düzenlendiğini öne sürdü.

Smith, hükümetlerden güvenlik açıklarına ilişkin olan tüm bilgileri yazılım şirketleriyle paylaşmalarını istedi.

NE OLMUŞTU?

Geçen cuma günü dünya genelinde "WannaCry” adlı virüs nedeniyle sağlık ve iletişim hizmetlerini hedef alan siber saldırılar düzenlenmişti. Virüsün bilgisayarları şifrelediği ve verilerin kullanılmasını engellediği belirtiliyor.

EUROPOL: BÖYLESİ BİR SALDIRIYI HİÇ GÖRMEDİK

Avrupa Polis Teşkilatı Europol, pazar günü en az 150 ülkede, 200 binin üzerinde bilgisayarın virüsten etkilendiğini açıkladı. Europol Başkanı Rob Wainwright, saldırının kurbanlarının daha ziyade şirketler olduğunu söyledi. "Yılda iki yüze yakın siber saldırıyı bertaraf ediyoruz ancak böylesi bir saldırıyı hiç görmedik” şeklinde konuşan Wainwright, pazartesi günü saldırının gerçek boyutlarının daha net anlaşılacağını ifade etti.

'ŞANTAJ' YAPILIYOR

Siber saldırıyı düzenleyen korsanların, ele geçirdikleri bilgisayarlar üzerinden kullanıcılardan 'gelecek üç gün içinde sanal para birimi Bitcoin üzerinden 275 Euro ödenmesini aksi takdirde fidye miktarını iki katına çıkarılacağı' tehdidinde bulunduğu belirtildi.

Pek çok ülkedeki yetkili makamlar, kullanıcıları bu paranın ödenmemesi konusunda uyardı.

Saldırıdan etkilenenler arasında ayrıca Fransız ve Japon otomobil üreticileri Renault ve Nissan, İspanyol telefon devi Telefonica ile bazı bakanlıklar, Rusya'da banka ve demir yolları bulunuyor. Hindistan'ın da önemli oranda etkilendiği belirtilirken, Almanya'da da Deutsche Bahn'ın dijital göstergeleri ve bazı bilet satış otomatlarının bir süre devre dışı kaldığı belirtildi. Türkiye'nin de etkilendiği belirtilmişti.

Haber Ara