Dolar

32,5242

Euro

34,9389

Altın

2.439,63

Bist

9.716,77

SGK’dan prim parasını kimler alır? Prim iadesi nasıl alınır?

Prim parası nasıl alınır? SGK’dan toplu para nasıl alınır? SGK toplu para iadesi başvuru şartları neler? Kimler SGK’dan sigorta parasını alır? SGK prim parası alma, SGK prim parası hesaplama, SGK prim parası ne kadar, SGK’dan prim parasını nasıl alırım?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-06 21:24:23

SGK’dan prim parasını kimler alır? Prim iadesi nasıl alınır?

Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) emeklilik şartları söz konusudur. Emekli olmak için çalışma yılı, prim gün sayısı ve emeklilik yaş şartı gereklidir. Yaşı tamamlandığı halde emeklilik için sigorta prim gün sayısını dolduramayanlar SGK'ya ödedikleri primlerin iadesini alabilmekteler. Peki SGK'dan prim iadesi nasıl yapılır? primlerin iadesi nasıl yapılır? Primlerin ne kadarı iade edilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK tarafından talep edilen bu şartların sağlanmaması durumunda ise toplu para iadesi almak mümkün. SGK toplu para iadesine ilişkin açıklamasında çalışanların gün ve yaş şartını yerine getirmiş olmaları, prim eksiği nedeniyle emekli olamamaları durumunda toplu ödeme yapıldığını duyurdu. Bu ödemeler güncel tutarlarla yapılır ve alınan maaş ile sağlanan sağlık hizmetleri hesaplamaları sonrası kişiye özel belirlenir. SGK'dan toplu para iadesi almak için ise vatandaşların SGK'ya yazılı başvuruda bulunması gerekiyor.

sgk-prim SGK prim parası iade alma şartları neler?

SGK'dan prim parası almak isteyen vatandaşların sağlamaları gereken koşulların başında; emekli olmak için yaş ve gün şartının sağlanmış olması. Toplu prim parası sadece prim şartı eksik olanlara ödeniyor. Bunun dışında kişinin hiçbir şekilde sigortalı bir işte çalışmaması ve kendi işini yapıyor olmaması lazım gelmekte. Bunların dışında kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 şartının da sağlanması gerekiyor. Bu şartların tamamının sağlanması durumunda ise SGK güncel oranlara göre yapılan hesaplama sonucu toplu prim parası iadesi alınıyor. Sigorta prim iadesi başvurusu nereye yapılır?

SGK prim iadesi için il ve ilçelerde bulunanSosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu ilçe müdürlüklerine başvurulur.

Haber Ara