Dolar

32,3228

Euro

35,1013

Altın

2.301,52

Bist

9.079,97

Sezyum 137 nedir? Çöl tozları sağlığa zararlı mı? Toz bulutunda radyoaktif risk!

Afrika üzerinden Avrupa'ya geçe toz bulutları büyük bir riski de beraberinde getiriyor. Sahra Çölü'nden Fransa'ya giriş yapan çöl tozları için korkutanbir uyarı geldi. Çöl tozlarının 'Sezyum 137' taşıdığı iddia edildi. Peki Sezyum 137 nedir? Sezyum 137 nükleer sanayide kullanılan ölümcül etkisiyle bilinen kimyasal bir elementtir. Peki çöl tozları (toz bulutları) sağlığa zararlı mı? Toz bulutunda radyoaktif risk barındırdığı iddia edildi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-03 10:38:52

Sezyum 137 nedir? Çöl tozları sağlığa zararlı mı? Toz bulutunda radyoaktif risk!

Ülkemizde de görülmesi beklenen Çöl tozları ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Çöl tozlarının Sezyum 137 maddesini barındırdığı iddia edildi. Peki Sezyum 137 nedir? Çöl tozları sağlığa zararlı mı? Sahra Çölü'nden Fransa'ya giriş yapan çöl tozları için korkutanbir uyarı geldi. Sezyum 137 nükleer sanayide kullanılan ölümcül etkisiyle bilinen kimyasal bir elementtir. Çöl tozları (toz bulutları) radyoaktif madde mi taşıyor? Çöl tozları zehirli mi? 

SEZYUM 137 NEDİR?

Sezyum 137 nedir sorusu çöl tozlarının Türkiye'ye de giriş yapacağının öğrenilmesiyle sıkça araştırılır oldu. Sezyum 137 nükleer sanayide kullanılan ölümcül etkisiyle bilinen kimyasal bir elementtir.  Sezyum-137 veya radiocaesium, uranyum-235'in nükleer fisyonu ve nükleer reaktörler ve nükleer silahlardaki diğer bölünebilir izotoplar tarafından daha yaygın fisyon ürünlerinden biri olarak oluşturulan radyoaktif bir sezyum izotopudur. Eser miktarlar ayrıca uranyum-238'in doğal fisyonundan kaynaklanmaktadır.

ÇÖL TOZLARI SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Çöl tozlarının (toz bulutları)1960 yılında Sahra çölü bölgesinde gerçekleştirilen nükleer denemelerin radyoaktif kalıntılarını taşıdığı iddia edildi. Sezyum 137 adında çok tehlikeli radyoaktif kalıntılar çöl tozları ile birlikte Fransa'ya ulaştı. Toz bulutlarının ilerleyen günlerde Türkiye'ye de ulaşması bekleniyor. Vatandaşın aklında da çöl tozları sağlığa zararlı mı sorusu var. Çöl tozları taşıdığı radyoaktif maddeler nedeniyle sağlığa ciddi zararları olabilir.

DIŞARI ÇIKMAYIN

Dicle Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bekir Taşdemir açıklamada bulundu. Taşdemir açıklamasında şunları söyledi: "Muhtemelen Sahra Çöl'ünde yapılan nükleer denemeleri neticesinde oluşmuş radyoaktif atıklar olduğu düşünülüyor. Bunun miktarı konusunda şu anda tam net bir bilgi yok. Toz taşınımı içerisinde ne kadar sezyum 137 bulunduğu konusunda net bir açıklama yok. Ancak olası bir durumda yüksek miktarda tespit edilmesi halinde halkın uyarılması gerekmekte. Halkın gerekirse bu dönemlerde dışarı çıkmaması, evinde bulunması, camlarını açmaması ve bu havayı mümkün mertebe solumaması gerekir. Bu toz taşınımı olduğu dönemde yağmur söz konusu olursa dışarı çıkmamak gerekiyor. " diye konuştu.

Haber Ara