Dolar

32,5147

Euro

34,9071

Altın

2.435,73

Bist

9.795,85

Şeytan Sofrası ve mitolojik hikayesi

Ayvalık'ta görülmesi gereken yerlerden birisi de Ayvalık ilçe merkezinin 10 km güney batısında bulunan, Küçükköy mahallesine bağlı olan Şeytan Sofrası.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-06 09:21:52

Şeytan Sofrası  ve mitolojik hikayesi

Turizmcilerin en çok tercih ettiği yerlerden birisi olan Ayvalık ilçesine bağlı 22 tane ada bulunuyor ve en büyükleri Cunda Adası. Ayrıca, adaya bağlanan köprü Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini taşıyor.

Ayvalık'ta görülmesi gereken yerlerden birisi de Ayvalık ilçe merkezinin 10 km güney batısında bulunan, Küçükköy mahallesine bağlı olan Şeytan Sofrası. Hem hikayesi hem de muhteşem manzarası ile insanları büyüleyen Şeytan Sofrası, gün doğumu ve gün batımını izlemek için mükemmel bir yer. Akşam olurken gökyüzünün aldığı renkleri seyretmek çoğu insana huzur verdiği için o saatlerde aşırı bir kalabalık söz konusu.

TEPE ŞEHRE HAKİM MANZARA SUNUYOR

Tepeye çıktığınızda sizi muhteşem bir manzara karşılayacak; sonsuza kadar uzanan bir deniz ve karşınızda irili ufaklı bir sürü ada… Bu tepe, eski bir lav birikintisinden oluşmuş ve yuvarlak bir görüntüsü olduğu için sofraya benzetilmiş. Buraya gelenlerin ziyaret etmeden geçemediği yer ise şeytanın ayak izi şeklindeki çukur. Bu çukur tepenin en ucunda bulunuyor ve demir parmaklıklarla çevrili. Çok rüzgârlı olan bu noktada insanlar bu çukura para atarak dilek diliyor ve demirlere kırmızı kurdeleler bağlıyor.

AYAK İZİ EFSANESİ

Bu çukurun insanlar tarafından merak uyandıran mitolojik bir hikayesi var. Bu hikâyeye göre; Zeus'un İda adındaki süt annesi, şeytanın Zeus'a zarar vereceğini düşünür ve bundan korkarak şeytanı kovar. Bu şeytanın 3 ayaklı olduğuna inanılır. Kaçarken bıraktığı ayak izlerinden birinin Şeytan Sofrası'nda olduğuna inanılır. Diğerleri ise İda dağlarının eteğinde ve Midilli Adası'ndadır.

Şeytan Sofrası'nın Kültürel Değeri

Kültürel açıdan değerlendirme yapıldığında farklı kültürel bakiyelerden ve özelliklerden bahsetmek gereklidir. Tarihsel önem, mitolojik anlatılar, doğal güzellikler ve manevi olarak atfedilen değer temel olarak kültürel değeri ifade eder.

Ayvalık'ta bulunan Şeytan Sofrası, kültürel ve tarihi bir öneme sahip doğal bir turistik yerdir. Şeytan Sofrası'nın yer aldığı Cunda Adası, tarihi yapıları, güzel sokakları, denizi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Adanın tarihi, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır ve o dönemde Rumlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Adada, Rum mimarisi tarzında yapılmış konaklar, kiliseler, çarşılar ve sokaklar bulunmaktadır. Ayvalık'ın diğer bölgelerinde de benzer tarihi yapılar ve kültürel miraslar yer almaktadır. Şeytan Sofrası'nın kendisi, Ayvalık'ın önemli doğal güzelliklerinden biridir ve muhteşem deniz manzarasıyla ziyaretçileri kendisine çekmektedir. Adanın diğer doğal güzellikleri arasında, zeytin ağaçlarıyla kaplı tepeler, turkuaz renkli deniz ve güzel plajlar yer almaktadır.

Haber Ara