Dolar

32,5633

Euro

34,9059

Altın

2.427,50

Bist

9.722,09

Seyahat kısıtlaması sonrası otobüsçüler destek ve teşvik bekliyor

TOFED Genel Başkanı Birol Özcan:- 'Biz teşvik verilmesini istiyoruz. Köprülerden ve otoyollardan para alınmaması, mazot ikmali verilmesini istiyoruz'- 'Devletimizin bize kolaylık sağlaması lazım'

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-31 11:02:35

Seyahat kısıtlaması sonrası otobüsçüler destek ve teşvik bekliyor
EMRAH GÖKMEN - Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında alınan şehirler arası seyahat kısıtlaması kararı sonrası süreci daha az zararla atlatmak için destek taleplerinin olduğunu söyledi.

Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında aldığı karar uyarınca, Bayrampaşa'daki 15 Temmuz Şehitler Otogarı'nda ve Üsküdar'daki Harem Otogarı'nda otobüs giriş çıkışlarının yasaklandığını anımsattı.

Karar kapsamında tedavi için doktor kararıyla sevk edilen, birinci derece yakını vefat eden/ağır hastası olan, son 15 günde gelip, kalacak yeri olmayan vatandaşların, kaymakamlık izni ile seyahat edebileceğini belirten Özcan, alınan kararın doğru olduğunun altını çizdi.

Koronavirüsle mücadeleye tam destek verdiklerini ifade eden Özcan, alınan kararın otobüs esnafına ise ekonomik yönden zorluklar yaşatacağını dile getirdi.

Belirtilen şartlara uyan kişilerin bir araya geldikten sonra otobüsle seyahat edebileceğini, ancak bunun da masrafları karşılamayacağını anlatan Özcan, araçların önceki kararla zaten yüzde 50 kapasiteyle hareket edebileceğini ifade etti.

Özcan, bu konuda devletten destek beklediklerini belirterek, "Firmalar zarar ettiği için kendileri kepenk kapattılar. Bu zorlu şartlar altında otobüslerini doldurup göndermesi lazım ama gidiş dönüşü nasıl yapacaklar o da belli değil." dedi.

- "Bize teşvik verilmesi lazım"

Belirtilen şartlar altında yolcu taşımacılığının oldukça zor olacağını dile getiren Özcan, şunları söyledi:

"Gidişte yolcu buldular ama dönüşü nasıl yapacak? Biz teşvik verilmesini istiyoruz. Köprülerden ve otoyollardan para alınmaması, mazot ikmali verilmesini istiyoruz. Devletimizin bize kolaylık sağlaması lazım. Elazığ'a gidiş geliş bir otobüsün masrafı 8 bin lira. Bunu nasıl karşılayacak kişi veya firma? Firmalar devletin dediklerine uyuyor ama bize de teşvik verilmesi lazım."

Yaşanılan süreçte Yavuz Sultan Selim Köprüsü yerine Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçmelerinin hem mesafe olarak hem de geçiş ücreti olarak kendilerine avantaj sağlayacağını anlatan Özcan, bu şekilde bile maliyet düşürebileceklerini kaydetti.

Yolcu otobüslerinde de biletlerdeki KDV'nin düşürülmesini talep ettiklerini dile getiren Özcan, yapılacak desteklerle bu süreci daha zararsız atlatabileceklerini sözlerine ekledi.



Haber Ara