Dolar

32,3851

Euro

35,1732

Altın

2.325,14

Bist

9.079,97

'SESRIC, dayanışma ve istihdama katkı sağlıyor'

'SESRIC, dayanışma ve istihdama katkı sağlıyor'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-02 09:26:53

'SESRIC, dayanışma ve istihdama katkı sağlıyor'
İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, ekonomik ve sosyal alanlarda yaptıkları çalışmalarla İslam ülkeleri arasındaki dayanışmaya, yürüttükleri teknik işbirliği faaliyetleriyle de mesleki eğitime ve istihdama katkı sağladıklarını belirtti.

SESRIC'in Genel Merkezi'nde AA muhabirine bilgi veren Genel Direktör Kulaklıkaya, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde çalışan kuruluşun, İslam ülkelerinin kalkınmasına hizmet etmek amacıyla kurulduğunu ifade etti.

SESRIC'in araştırma ve teknik işbirliği faaliyetleri olmak üzere iki temel fonksiyonu olduğunu belirten Kulaklıkaya, ekonomik ve sosyal alanlarda yaptıkları istatistikler ve hazırladıkları araştırma raporlarının İİT ve üye ülkelerinin politika belirlemesinde etkili olduğunu ifade etti. Kulaklıkaya, üretilen materyallerin açık kaynak olarak herkesin hizmetinde olduğunu söyledi.

"Ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasında ihtiyaç sahibi İslam ülkeleriyle bu ihtiyacı karşılayacak İslam ülkelerini bir araya getiren bir dayanışma platformu olma özelliğini de taşıyoruz" diyen Kulaklıkaya, SESRIC'in eğitim programları, uzman değişimi, atölyeler, seminerler ve konferanslar gibi çeşitli teknik işbirliği faaliyetleriyle Müslüman ülkelerin dayanışmasına katkıda bulunduklarını anlattı.

Kulaklıkaya, yaklaşık 1,6 milyar Müslümanın dünya nüfusunun yüzde 23'ünü temsil ettiğini ve ekonomideki payının yüzde 11 seviyesinde kaldığına dikkati çekerek, SESRIC'in, yetersiz eğitim, kuraklık, fakirlik ve sağlık sorunları gibi Müslüman nüfusun yüz yüze kaldığı sorunların azaltılması konusunda önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.

Genel Direktör Kulaklıkaya, yürüttükleri çalışmalarda İİT ve üye ülkelerin kurumlarının yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu gibi uluslararası kuruluşlarla da işbirliği yaptıklarını belirtti.

İslam ülkelerinden Türkiye'de yüksek lisans ve doktora eğitim almaya gelen gençlere SESRIC'te staj imkanı sunduklarına da değinen Kulaklıkaya, katılımcıların böylelikle SESRIC'i yakından tanıma fırsatı elde ettiklerini söyledi. Kulaklıkaya, stajyerlere kendi alanlarında iş imkanı sunduklarını ifade etti.

Teknik alanlarda meslek edindirme çalışmaları da yürüttüklerini kaydeden Kulaklıkaya, "MÜSİAD, TOBB, OSTİM gibi iş dünyası örgütleriyle işbirliği halinde onlara işbaşı eğitimi vermek suretiyle hem kendi mesleklerini geliştirmelerine fırsat sunuyoruz hem de arzu ederlerse kendilerine istihdam imkanı sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Uzun süre üniversitelerdeki araştırmacılar için önemli bir referans özelliği taşıyan SESRIC kütüphanesine gösterilen ilginin yeni binaya taşınmaları nedeniyle azaldığına dikkati çeken Kulaklıkaya, İslam ülkeleriyle ilgili herhangi bir alanda çalışma yapan araştırmacıların başvurabileceği kütüphaneleri olduğunu söyledi. Kulaklıkaya, "Sadece araştırmacıları değil ders çalışmak isteyen gençleri de kütüphanemizde görmek istiyoruz" dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara