Dolar

32,5023

Euro

34,9630

Altın

2.429,49

Bist

9.811,51

Ses kısıklığına dikkat

Op. Dr. Mazhar Çelikoyar yazı dizimizin bugünkü bölümünde de konuyla ilgili bilgi vermeyi sürdürüyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-23 19:25:06

Ses kısıklığına dikkat

Ses kısıklığı ses tellerinin rahatsızlığını ifade ediyor. Bu sorunun tehlikeli cinsi çoğunlukla sigara içenlerde görülen gırtlak kanseri. Eğer ses kısıklığı ses tellerinin kötüye kullanımı, gırtlağı zorlayarak bağırma, şarkı söyleme ve uzun konuşmadan kaynaklanıyorsa kişinin bunlardan kaçınması ve teknik eğitim alması öneriliyor. Bazı durumlardaysa kişinin sesini dinlendirmesi gerekiyor.
Kulak burun boğaz uzmanlarını ilgilendiren sağlık sorunları arasında öksürük, burun kanaması, ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi problemler de yer alıyor. Erken teşhis ve doğru tedavi ise tüm sorunların geride kalmasını sağlıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mazhar Çelikoyar yazı dizimizin bugünkü bölümünde de konuyla ilgili bilgi vermeyi sürdürüyor.

HER ÖKSÜRÜĞÜN BİR NEDENİ VAR
Öksürük KBB uzmanlarına sık başvurulan sorunlardan olup tıbben önemli bir belirti olarak kabul ediliyor. Kimi öksürük solunum yollarının duvarlarını temizleyebilmek, balgam adını verilen atık sıvıları söküp atmak için doğal bir korunma yolu olarak görülüyor. Kimi öksürük ise boğazdaki tahriş hissini gidermek için boğazı kazırcasına yapılan, buna rağmen tahrişi artırabilen bir davranış olarak değerlendiriliyor. Öksürüğün balgamlı olması ile buna eşlik eden ateş, göğüs ağrısı, nefes darlığı, burun akıntısı ve boğazda batma sorunlarının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Gırtlak iltihapları, gırtlak-yutak arası bölgenin mide asidi ile tahrişi, sinüzit ve boğaz iltihapları öksürüğe yol açan sorunlar arasında gösteriliyor. Bu sorunların çoğunda kuru öksürük görülüyor. Öksürük, alt solunum yollarından ya da akciğerlerden kaynaklandığında genellikle balgamlı oluyor. Balgamın akciğerlerden sökülmesi için kişilerin sık ve yudumlar halinde su içmesi ve içilen suyun aşırı sıcak olmaması öneriliyor.

GIRTLAĞINIZI ZORLAMAYIN
Ses telleri gırtlak kıkırdak çatısının içinde, 2 ayrı katlantı olarak tanımlanıyor. Ses kısıklığı ise ses tellerinin rahatsızlığını ifade ediyor ve tellerin aralarındaki uyumun sona ermesiyle ortaya çıkıyor. Ses telinin üzerindeki kabarıklık ya da çukurluklar, “nodül”, “kist”, “polip”, “sulcus” olarak adlandırılıyor. Sorunun tehlikeli cinsinin çoğunlukla sigara içenlerde görülen gırtlak kanseri olduğunu ifade eden Op. Dr. Çelikoyar “Sigara içenlerin düzenli kontrol yaptırmaları ve bir KBB doktoruna başvurmaları gerekiyor” diyor. Ses kısıklığının sebebi bağırma, şarkı söyleme ve uzun konuşma ise kişinin teknik eğitim alması öneriliyor.

Sinüzit burun kanaması yapabilir
Burun kanaması yüzde 60 civarında görülüyor. Kanamalar çoğu kez kısa süreli olduğu için küçük tampon uygulamaları ile durdurulabiliyor. Bazı kanamalar ise kolay durdurulamıyor ve bu tür kanamalarda tampon, damarda odağın bulunup tıkanması veya ameliyat gibi yöntemlerle tedavi yapılıyor. Bu sorun yerel ve sistemik nedenler arasında ayrım gerektiriyor. Yerel nedenler burun içinde yüzeysel yaralar, iltihaplanmalar, sinüzit ve nadiren de tümörler olabiliyor. Sistemik nedenlerin ise pıhtılaşma bozuklukları, yüksek tansiyon ve damar hastalıkları olduğu belirtiliyor.

Yutma güçlüğü ile ağrılı yutma arasında fark var
Yutmada zorlanma olması durumunda bu sorunun altında yatan nedenlerin ortaya çıkarılması gerekiyor. Yutma güçlüğü uzun sürerse kişi hem kilo kaybediyor hem de bedeni hastalıklara karşı direncini yitiriyor. Yutma güçlüğü ile ağrılı yutma arasında fark bulunuyor. Ağrılı yutma kişinin boğazından geçen lokmanın ağrıya yol açması, yutma güçlüğü ise kişinin besini yutamaması olarak tanımlanıyor. Boğaz bölgesinde yutmayı zorlaştıran durumlar, yemek borusundaki sorunlara göre nadir görülse de tedavileri çok kolay olmuyor. Boğaz bölgesindeki yerleşik tümörler bu soruna neden olan en kritik hastalık olarak görülüyor.

Haber Ara