Dolar

32,5912

Euro

34,7532

Altın

2.497,42

Bist

9.524,59

Sert karantina tedbirleri halkı bunalttı! Rusya'da yoğun 'iç göç' dalgası

Koronavirüs salgınının yarattığı 'sosyal mesafe' kaygısı, alınan sert karantina önlemleri nedeniyle milyonlarca Rusya vatandaşı yaşadığı yerleşim birimini değiştirdi. Büyük şehirlerin yanı sıra madenci kasabaları ve yeraltı kaynağı zengini kuzey bölgelerinden ülkenin diğer bölgelerine göç edenlerin sayısı artışa geçti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-14 10:42:44

Sert karantina tedbirleri halkı bunalttı! Rusya'da yoğun 'iç göç' dalgası

Koronavirüs salgınının yarattığı "sosyal mesafe" kaygısı, alınan sert karantina önlemleri nedeniyle milyonlarca Rusya vatandaşı yaşadığı yerleşim birimini değiştirdi. Büyük şehirlerin yanı sıra madenci kasabaları ve yeraltı kaynağı zengini kuzey bölgelerinden ülkenin diğer bölgelerine göç edenlerin sayısı artışa geçti. 

Uzmanlar ne zaman biteceği belli olmayan sokağa çıkma yasağı ve sert karantina tedirleri yüzünden apartman dairelerine kapanmak zorunda kalan pek çok kişinin, bulduğu ilk fırsatta "büyük şehirlerin dışına kapağı atma" çabasına olduğunu vurguluyor. Bu nedenle 2014 krizinden beri ilk kez Moskova çevresindeki konut, özellikle villa fiyatlarında artış başladığı, yaz dönemi için kiralık daça bulmanında zorlaştığı bildiriliyor. 

oneFactor adlı kurumun araştırmasına göre, karantina rejiminin başlangıcından bu yana Rusya vatandaşlarının yüzde 12'si yaşadığı şehri değiştirdi. Nüfusu 1 milyonunun üzerinde olan şehirlerde göç ödenlerin oranı yüzde 19'a kadar çıkıyor.

Doğal gaz ve petrol yataklarıyla ünlü Hantı-Mansi Özerk Bölgesi'nde yaşayanların yüzde 40'ı karantina döneminde bölgeden temelli göç etmiş.

Trafik verilerine göre, Mart sonunda Moskova'dan ayrılan ve geri dönmeyen otomobil sayısı yarım milyon. Bu veriden hareketle şehirden 850 bin kişinin, yani nüfusun yüzde 6,7'sinin başkentten başka bir yere göçtüğü tahmin ediliyor. 

Göç hareketi gözlenmeyen bölgeler arasında Kafkasya başı çekiyor. İnguşetya, Çeçenistan, Kuzey Osetya-Alanya ve Kabardey-Balkarya'da göç edenlerin oranı yüzde 5'in altında.

Haber Ara