Dolar

32,5237

Euro

34,7990

Altın

2.421,97

Bist

9.740,31

Serin havalara dikkat!

Uzmanlar, sonbaharla birlikte serinleyen havanın solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini söylüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 17:00:58

Serin havalara dikkat!

İHA'nın haberine göre, Grip, soğuk algınlığı ve nezle sonbaharla birlikte kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, bu dönemde hasta olmamak ve soğuk havaları sağlıklı bir şekilde atlatabilmek için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerektiğine dikkat çekti. Bu dönemde ihtiyacımız olanın ilaçlar değil güçlü bir bağışıklık sistemi olduğunu belirterek şunları söyledi:

Güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenme şart

“Şeker hastalığı, kalp yetmezliği, KOAH, solunum yetersizliği gibi kronik hastalıkları olan hastalar için de bağışıklık sisteminin daima güçlü tutulmaya çalışılması yaşamsal bir sorundur. Özellikle ileri yaş kronik hastalığı olan hastalarda hastalığın gidişatında kötüleşme, hastaneye yatış, acil servise başvurma gibi istenmeyen durumlar çoğunlukla enfeksiyon hastalıkları kaynaklıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın ilk kuralı sağlıklı beslenmedir.”

Bağışık sistemini güçlendiren besinler

"Özellikle C vitamini ve mineral bakımından zengin yeşil yapraklı sebzeler, antioksidan özellikleri baskın kırmızı sebzeler bu dönemde tüketilebilecek başlıca besinlerdir. Proteinden fakir beslenme durumunda da olumsuz şekilde etkilenildiğinden hayvansal gıdalar, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerin dengeli olarak tüketilmesi güçlü bir bağışıklık için çok önemlidir. Yeterince sıvı tüketmek; doğal meyve suları, maden suyu, bitki çayları gibi içecekleri yapay, katkı maddesi ve şeker içeriği yüksek içeceklere tercih etmek gerekir. Çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması özellikle kansızlık sorunu yaşayan, kalp-damar hastalıkları olan ileri yaş hastalar için önemlidir."

Düzenli uyku ve düzenli egzersiz

“Sigara ve alkol tüketimi bağışıklık sisteminin en bilinen düşmanlarıdır. Düzenli uyku tüm vücut sistemlerinin olmazsa olmaz sağlık belirleyicisidir. Aynı şekilde düzenli olarak yapılan egzersiz de güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmada etkilidir. Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için veya kronik hastalıkları olan ileri yaş hastalarda mutlaka yapılması gereken aşılar için de doktora başvurulması gerekiyor. Aşılama içinse en uygun zamanın sonbahar.”

Haber Ara