Dolar

32,3668

Euro

34,9731

Altın

2.326,11

Bist

9.089,43

Sergey Lavrov: İran'a yönelik tüm yaptırımlar kayıtsız şartsız kaldırılmalı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'a yönelik tüm yaptırımlar kayıtsız şartsız kaldırılması gerektiğini vurguladı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise yaptırımların durumu daha karmaşık hale getireceğini söyledi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-13 13:31:42

Sergey Lavrov: İran'a yönelik tüm yaptırımlar kayıtsız şartsız kaldırılmalı

İran devlet televizyonuna göre, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile başkent Tahran'da bir araya geldi.

Görüşmede Tahran ile Moskova arasındaki uzun vadeli iş birliği anlaşması, nükleer anlaşma ve yaptırımlar başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı.

Görüşme sonrasında iki ülke arasında kültür alanında bir anlaşma ve biyolojik güvenlik alanında iş birliği belgesi imzalandı. İki bakan, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Moskova'nın nükleer anlaşmayla ilgili konumunun ne olduğuna dair soruya karşılık ülkesinin anlaşmanın tüm taraflarca uygulanması için çaba harcadığını belirtti.

Lavrov, "Bizim bu konudaki duruşumuz açıktır. İran'a yönelik tüm yaptırımlar kayıtsız şartsız kaldırılmalıdır. Yaptırımların kaldırılmasının iş birliği imkanlarını artıracağını umuyoruz" dedi.

"ABD'nin BMGK kararına uygun hareket etmesi gerekiyor"

Lavrov, Nükleer anlaşmayı yeniden uygulanabilir hale getirmenin ABD'nin anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesiyle sağlanacağını vurgulayarak şunları söyledi:

"ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)kararına uygun hareket etmesi gerekiyor. Amerikalılar bunu yapmadıkları takdirde korkunç sonuçları olabilecek tehlikeli bir adım atmış olurlar. Biz, hem Amerikalıların hem de İranlıların nükleer anlaşmadaki taahhütlerine dönmesine yardımcı olmak için çaba gösteriyoruz."

Lavrov'dan AB'ye "İran" eleştirisi

Ermenistan'ın işgalinden kurtarılan Karabağ'daki gelişmelerin de sorulması üzerine Lavrov, "Biz bu meselenin diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz" vurgusunu yaptı.

Afganistan ve Basra Körfezi'ndeki durum konusunda İran ile yakın görüşlere sahip olduklarını aktaran Lavrov, Avrupa Birliğinin (AB) "insan hakları ihlalleri" nedeniyle İran'a uyguladığı yaptırımları da eleştirdi.

"Rusya'dan daha fazla aşı satın alacağımızı umuyoruz"

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Rusya'nın ülkesi için stratejik önemde olduğuna dikkati çekerek, "İki ülke liderlerinin kararlarına dayanarak çeşitli ikili bölgesel ve uluslararası iş birliğimiz devam ediyor. Bu iş birliği her zamankinden daha geniş ve stratejiktir. Biz bu iş birliğini Astana ve diğer formatlarda sürdüreceğiz" dedi.

COVID-19'la mücadele kapsamında iş birliği imkanlarını değerlendirdiklerini belirten Zarif, "İki ülke arasında varılan anlaşma ile İran'da Sputnik aşısı üretimine başlanacağını ve Rusya'dan daha fazla aşı satın alınabileceğini umuyoruz" diye konuştu.

ABD'ye ve AB ülkelerine mesaj

AB'nin İranlı yetkililere yönelik yaptırımlarına karşılık Avrupalı yetkilileri yaptırım listesine alabileceklerini söyleyen Zarif, şu açıklamaları yaptı:

"Avrupa ahlaki açıdan üstün bir konumda olmadığını ve bu konuda dünyaya vaaz veremeyeceğini bilmelidir. Yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı Avrupa'da korkunç koşullar oluşturdu. Bu nedenle Avrupa ne bir itibara ne de İranlı yetkililere yaptırım uygulayacak bir konumdadır." 

"İsrail kötü bir kumar oynadı"

Natanz'daki nükleer tesiste gerçekleşen ve büyük maddi zarara yol açtığı belirtilen patlamayla sonrasında Rusya'nın verdiği desteğe teşekkür eden Zarif, "ABD, yaptırımların ya da sabotajların müzakere imkanı sağlamayacağını bilmelidir. Bu eylemler sadece durumu onlar için karmaşık hale getirecektir. Natanz, yakın gelecekte daha gelişmiş santrifüjlerle ilerleyecektir" dedi.

Patlamanın ardında olmakla suçlanan İsrail'e de işaret eden Zarif, "İsrail kötü bir kumar oynadı ve saldırıyla İran'ın nükleer görüşmelerdeki elini zayıflatacağını düşündü ancak bu saldırı bizi daha da güçlendirecektir" mesajını verdi.

Haber Ara