Dolar

32,3194

Euro

35,0711

Altın

2.279,76

Bist

9.016,60

Şentop: Üç suç için idamı savunuyorum

Ak Partili Şentop 'Kasten tasarlayarak adam öldürmek, tecavüz. Bu üç suçla sınırlı olmak kaydıyla gelmesini uzun zamandır savunuyorum' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-26 19:08:24

Şentop: Üç suç için idamı savunuyorum

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TBMM'de gazetecilerin yeni anayasa ile ilgili sorusunu cevapladı. Şentop, dün yapılan
liderler toplantısından anayasanın yargıya yönelik maddelerinin değiştirilebileceğinin
sinyallerinin alındığını söyledi.

İşte Şentop'un açıklamaları:

Yargı ile ilgili olarak hem sivil hem de özellikle 15 Temmuz işgal teşebbüsü beraber askeri yargıda da ciddi problemler var. Bunların temel esasları anayasada düzenlenmiş durumda. Bizim yargıyla ilgili hususlarda 24. dönemde Uzlaşma Komisyonu'nda büyük ölçüde mutabakat vardı. Oradan devam edilmesi takdirde kolaylıkla mutabakat çıkabileceği kanaatindeyim. HSYK'nın mevcut yapısının değiştirilmesi, Hakim ve Savcılar Kurulu'nun iki ayrı kurul, hakim kurulu ve savcı kurulu diye oluşturulması, bu kurullara seçilecek üyelerin demokratik meşruiyet zemininin olması, yüksek mahkemelerden üye seçiliyor.

Ya doğrudan millet tarafından seçilmesi bu kurulların üyelerinin veya milletin seçtikleri tarafından seçilmesi, yine nitelikli çoğunlukla seçilmesi konusunda mutabakatımız vardı. Askeri yargının bütünüyle kaldırılması konusunda mutabakatımız vardı. Askeri mahkemeler değil ama disiplin mercileri olarak, disiplin mahkemeleri olarak devam edecek yapı düşünülebilir” değerlendirmesini yaptı.

İDAM CEZASI

İdam cezasının gelmesi gerektiğini söyleyen Şentop, “Bugün tartışılan konu düzlemde anayasal düzeni silahla değiştirmeye yönelik teşebbüsler, kasten tasarlayarak adam öldürmek, tecavüz. Bu üç suçla sınırlı olmak kaydıyla gelmesini uzun zamandır savunuyorum. Bu konuda geniş bir talep olduğunu görüyoruz. İdam cezası vardı, kaldırıldı. Bu cezayı tekrar koymakta muktedirdir”ifadelerini kullandı.

Şentop, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya'da idam cezalarının uygulandığını belirtti.

Haber Ara