Dolar

32,4490

Euro

34,5035

Altın

2.476,30

Bist

9.636,60

Sencar: HDP ve MHP baraj altında kalır

Metropoll Araştırma Şirketi Genel Müdürü Özer Sencar, 'Erken seçim olsa HDP ve MHP baraj altında kalır' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-05 01:05:43

Sencar: HDP ve MHP baraj altında kalır

Bazı basın yayın organlarında çıkan Metropoll Araştırma Şirketi'nin partilerin oy oranları ve Başkanlık sistemine ilişkin haberler üzerine şirketin Genel Müdürü Özer Sencar, rakamların gerçeklikle ilgisinin olmadığını söyledi ve doğru oranları verdi. 

Bugün bazı basın organlarında çıkan, "Metropoll Araştırma Şirketi'nin anketinde AKP'nin oy oranı 47-48, CHP'nin 26-27, MHP'nin oy oranı 1 Kasım'a kıyasla aynı kaldı. Başkanlık sisteminden yana olanların oranı yüzde 40 olarak tespit edilirken, yüzde 60 ise başkanlık sistemine karşı olduğu görüşünü açıkladı" haberi kulisleri gün boyu meşgul etti.

Metropoll Araştırma Şirketi Genel Müdürü Özer Sencar, doğru rakamları RS FM'de Yavuz Oğhan'ın hazırlayıp sunduğu 'bidebunudinle' programında açıkladı. AK Parti ile CHP'nin seçimden bu yana oy oranlarında hiçbir değişikliğin olmadığını, HDP ve MHP'nin ise kararsızlar dağıtılmadan baraj altında kaldığını söyleyen Sencar, "Ani seçim kararı alınırsa, ne MHP'nin ne HDP'nin barajı aşma şansı var. Dolayısıyla AK Parti 400 milletvekili ile gelir" dedi.

​Buna göre, Şubat ayındaki dağılım şöyle:

AK Parti: Yüzde 49.5  Metropoll: 49.9

CHP: Yüzde 25.3        Metropoll:  25.3

HDP: Yüzde 10.5       (kararsızlar dağıtıldıktan sonra)

MHP: Yüzde 11.5      (kararsızlar dağıtıldıktan sonra)

'AK PARTİ YAŞANAN SÜREÇTEN ETKİLENMEDİ'

"Patlayan bombaların, Güneydoğudaki çatışma sürecinin, güvenlik kaygılarının yükselmesi ve ekonominin kötüye gitmesi seçmen üzerinde,  AK Parti'nin yönetemediği kaygısı oluşturdu" yönündeki görüşlere katılmadı Özer Sencar. Bunun nedenini hem muhalefetin tutumu hem de medyanın hükümet tarafından kontrol edilmesiyle açıkladı. 

Sencar, "İktidarın bunca yanlışına ve yıpranmasına rağmen oyu azalmıyor muhalefetin de oyu artmıyorsa burada muhalefet halka güven vermiyor demektir. Ama HDP'nin durumunu biliyoruz. Kritik günler yaşanıyor. Süreç HDP'nin oylarını azalmasına yol açtı. HDP'lilerin bile sandığa gitmeme ihtimali var. MHP'de ise komedi yaşanıyor. Bu şekilde giderse hiç şansı yok. Barajın altına çekecek lider hâlâ partinin başında. Bir de burada medyanın durumunun da etkisi var. Artık iktidar medyası ne gösteriyorsa halk onu görüyor" diye konuştu.

ERDOĞAN'IN BAŞKAN OLAMAMASININ 3 NEDENİ

Sencar'ın elde ettiği verilere göre; Başkanlık için 'evet' diyenler yüzde 39. Karşı çıkanlar yüzde 51. Kararsızlar ise yüzde 9, 10 civarında. Sencar, "Başkanlığa açıkça onay verenler yüzde 39. Geçen ay 38'di ondan önceki ay 37'ydi. Başkanlığa destekte hafif artış var" dedi.

Artışın nedenini de kaotik ve çatışmalı ortama bağlayan Sencar, Erdoğan'ın başkanlığa gidememesinin nedenlerini 3 maddede özetledi:

1. Kendi adamlarına güvenmiyor. Başbakan ve Başbakan'a yakın çalışanlara güvendiğini sanmıyorum. Anayasa değişikliği gizli oyla yapılır. Orada fire verecektir AK Parti.

2. Sahneye Abdullah Gül ve arkadaşlarının çıkma ihtimali. Ben böyle bir ihtimali görmüyorum ama kamuoyunda böyle bir beklenti var. Eğer Gül, sahneye parti olarak çıkarsa her şeyi değiştirebilecek potansiyele sahip.

3. En büyük sahne değiştirici faktör MHP'deki lider değişikliğidir. Özellikle Meral Akşener başa gelirse, MHP'nin oyu yüzde 16 ile 20 arasında bir yere yerleşir. Bu oyların tamamını da AK Parti'den alır. 10 puan kazanırsa sadece yarım puanını CHP'den ya da kararsızlardan alır.

Haber Ara