Dolar

32,5453

Euro

34,8786

Altın

2.430,05

Bist

9.645,02

Selvi: Yeni hükümet ve Alevi açılımı

Abdülkadir Selvi, yeni hükümet kurulmadan önce hükümetin programına dair bilgiler verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-19 06:20:20

Selvi: Yeni hükümet ve Alevi açılımı

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Yeni hükümet ve Alevi açılımı" başlıklı yazısında AK Parti hükümeti kurulduktan sonra programında hız vereceği ana maddeleri ele aldı. Yeni Anayasa'dan ekonomiye, Çözüm Süreci'nden Alevi Açılımı'na dek birçok konuda bilgi veren Selvi, "Alevilere bir şablon sunulmuyor. Bir dayatma yok. Alevi sorununun çözümü pozitif bir yaklaşımla ele alınıyor. Birçok konuda tarif ve inisiyatif Alevilere bırakılıyor. Çünkü amaç Alevi sorununu çözmek" dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

Yeni hükümet kurulmadı ama hükümet programı hazır.

Seçimlerin hemen ardından Başbakan'ın talimatıyla hükümet programının yazılması için iki ayrı ekip oluşturuldu.

Bir ekip hükümet programının ekonomi boyutunu, diğeri ise sosyal tarafını yazdı.

Ekonomi ekibi

Ali Babacan, Cevdet Yılmaz, Lütfü Elvan, Berat Albayrak, Naci Ağbal, İbrahim Turhan, Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nihat Zeybekçi.

Siyasi heyet

Ömer Çelik, Yalçın Akdoğan, Hatem Ete, Taha Özhan, Mahir Ünal, Ertan Aydın, Taner Yıldız, Mücahit Arslan, Efkan Ala, Faruk Çelik.
Ekonomi ekibine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak eklendi.
Berat Albayrak'tan ekibe dahil olmasını bizzat Başbakan Davutoğlu istedi.

Hükümet programının yazılımı sırasında Ali Babacan ile Berat Albayrak arasındaki diyalogları merak ettiğinizi tahmin ediyorum. Babacan ve Albayrak'ın karşılıklı olarak birbirlerine jestler yaptıklarını paylaşmak isterim.

Ekonomiyle ilgili bölüm yatırımları, tasarrufları ve istihdamı artıracak bir perspektifle hazırlandı. Hükümetin ilk 3 ayda, 6 ayda ve 1 yıl içerisinde yapacaklarıyla ilgili bir eylem planı hazırlandı. Ayrıca bunlar takvime bağlandı.

Bunlar, icraatlar ve vaatler ile reformlar olarak ikiye ayrıldı.

Bunlar hakkında bazı ayrıntılar vermeye çalışacağım. Ama öncelikli olarak altını çizmek istediğim bir nokta var. Bakanlıkların bölünmesi gündemde değil. Yeni bakanlıkların kuruluşu, reformların ve icraatların gerçekleşmesini olumsuz etkileyebilir kaygısıyla yaz aylarına ertelendi.

Yatırım ve büyüme hedefine dönük olarak hazırlanan hükümet programında iş hayatını yakından ilgilendiren bazı düzenlemeler öngörülüyor.

Buna göre, istihdam ve iş gücü piyasasıyla ilgili düzenlemeler hayata geçirilecek. Bu kapsamda ilk iş Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulması olacak. Bu konu, iş güvencesi ile birlikte ele alınacak. Fon sayesinde özel tasarruflar da artırılacak. Halen sınırlı sayıda işçinin ulaşabildiği kıdem tazminatından sigortalı tüm işçilerin yararlanmasının yolu açılacak.

Vergi yasaları, özellikle Gelir Vergisi Yasası yeniden ele alınacak. İmar rantlarının yani gayrimenkul değer artış kazançlarının vergilendirilmesi sağlanacak.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması hedefiyle çalışma sürdürülecek. Yatırımcı için “Tek durak ofis” düzenlemesi tamamlanacak. Böylece iş kurmak isteyen, izin, ruhsat gibi işlemleri yaptırması gereken yatırımcı onlarca kurumu, belediyeyi dolaşmayacak. Tüm işlemleri tek bir noktada tamamlayıp, üretime geçecek, istihdama katkı sağlayacak.

Devlet personel rejimi köklü şekilde gözden geçirilecek. Kamu çalışanlarının özlük hakları, statüsü, performans ile birlikte değerlendirilecek.

Kamu yönetimi reformu da gündeme gelecek. İlk etapta Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'ndaki şerhlerin kaldırılması, yerinden yönetime geçişin önündeki engellerin kaldırılması sağlanacak.

Hükümet kapsamlı bir Alevi reformu getiriyor. Bu konuyu ayrıntılı olarak yazmak istiyorum. O nedenle önce diğer başlıkları sıralayalım:

Yeni anayasa

AK Parti kendi taslağını güncelliyor. Yeni anayasa yazıyor. Bunun için partinin hukukçuları ile akademisyenlerden oluşan yeni bir ekip kurulacak. Yeni anayasa önümüzdeki yılın son takviminde gündeme getirilecek. Hükümet güvenoyu aldıktan sonra Başbakan, muhalefet liderlerini ziyaret ederek destek isteyecek.

Meclis İç Tüzüğü

AK Parti Meclis'in daha hızlı ve verimli çalışması için İç Tüzükte değişiklik yapılmasını istiyor. Sayısı yeterli olmasına rağmen bunu tek başına yapmayı planlamıyor. İç tüzük gerilimi yaşanarak pozitif gündemin gerilmesini istemiyor.

Çözüm süreci

Güvenlik boyutu devam ediyor. Kürt sorununun çözümüne yönelik çok fazla başlık kalmadı. Bölgeye uçuşlarda Kürtçe anons, yerleşim yerlerinin eski isimlerinin iadesi gibi adımlar atılabilir. Anayasa haricinde yapılacaklar var. Ama anadilde eğitim konusu devasa bir tartışma konusu olarak görülüyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara