Dolar

32,6224

Euro

34,7207

Altın

2.520,22

Bist

9.524,59

Selvi: Yeni bir yapılanmaya gidiliyor

Selvi 'Darbecilerle mücadele sadece YAŞ kapsamında kalmayacak. Yeni bir yapılanmaya gidiliyor' diye yazdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-27 16:03:23

Selvi: Yeni bir yapılanmaya gidiliyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Hürriyet'teki bugünkü yazısına "Paralel Yapı'nın TSK'yı ele geçirdiği noktalara müdahale ediliyor" diyen Abdülkadir Selvi, askeri liselerin kapatılmasına yönelik "Askeri liselere ve harp okullarına girişte hep sınav sorularının çalınması üzerinde duruluyor. Göz ardı edilen çok kritik bir nokta var. Sağlık kurulu. Tüm sınavları kazansa da bir öğrenci sağlık kurulunu geçemezse eleniyor. Sağlık kurulunu oluşturan 6 doktorun 6'sının FETÖ'cü olduğunu dikkate alırsanız, sınavı kazanan birçok genç bu kez sağlık kurullarınca eleniyor. Hep subaylar üzerinde duruyoruz ama aynı sistem astsubayların sınavlarında da geçerli" dedi.

HARP OKULLARI

TSK'ya subay yetiştiren "harp okulları" hakkında da bilgi veren Selvi, "Harp okulları kapatılıp Türk Silahlı Kuvvetleri'nin subay ihtiyacı üniversite mezunları arasından KPSS puanına göre seçilecek. Ama bir süre askeri eğitim verilmek suretiyle kıtaya çıkmaları sağlanacak. Mevcut harp okulu öğrencileri branşlarına göre kamu yönetimi ve mühendislik fakültelerine dağıtılacak" diye yazdı.

AKADEMİLER

"Kurmay subaylık konusunda başta ABD olmak üzere NATO ülkelerindeki örnekler inceleniyor. Bu çalışmaya göre harp akademileri kapatılıp, kurmay subaylık sınavını kazanan subayların doktora seviyesinde bir eğitimden geçirilmesi planlanıyor. YAŞ toplantısında çok önemli bir gelişmeye tanıklık edeceğiz. Şimdiye kadar kurmay subay olamayıp sınıf subayı olanlar en fazla tuğ ve tümgeneral olabiliyordu. Getirilecek sistemle artık sınıf subaylarından başarılı olanlar kor ve orgeneral olabilecek."

MEVCUT SİSTEM

"YAŞ'ın iki sivil üyesinden biri Milli Savunma Bakanı diğeri Başbakan. Her ikisinin de YAŞ kararlarının altında imzası yer alıyor. Ancak YAŞ kararları çıkıyor, tayin ve atamalar Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılıyor. Milli Savunma Bakanı'nın bu atamalarda hiç etkisi yoktur. Milli Savunma Bakanı kendi bakanlığındaki bürokratların atamasını dahi yapamıyor. Çünkü Milli Savunma'da görev yapan komutanlar Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden geliyor. Bakan sadece askeri memurların alımında yetkili."

YENİ SİSTEMDE MEB AYARI

"Yeni sistemde bunun önüne geçiliyor. Milli Savunma Bakanı hem kendi bakanlığında hem de Genelkurmay Başkanlığı tarafından kuvvet komutanlıklarına yapılan atamalarda yetkili konuma getiriliyor. Atamalara Milli Savunma Bakanı'nın, ‘uygun görüşü' şartı getiriliyor. Milli Savunma Bakanı'nın, ‘uygun' görmediği bir atama yapılamayacak."

SAVUNMA BAKANLIĞI

Milli Savunma Bakanlığı'nın teşkilat yapısı da değiştiriliyor. Bakanlık sivilleştiriliyor. ‘İyi çocuklar' dönemi sona ererken, ‘uygun görüş' sistemine geçiliyor.

Haber Ara