Dolar

32,6008

Euro

34,8157

Altın

2.503,33

Bist

9.448,94

Selvi: Gül'ün AK Parti'deki A ve B planı

Seçim sonrası gözlerin çevrildiği Abdullah Gül, AK Parti'ni başına mı geçiyor? Abdülkadir Selvi, Gül'lü senaryoları yazdı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 11:00:18

Selvi: Gül'ün AK Parti'deki A ve B planı

Abdülkadir Selvi, Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan davet gelmediği sürece AK Parti'nin başına geçmeyeceğini yazdı.

AK Parti'nin oy kaybıyla sonuçlanan seçim sonrası AK Partide Abdullah Gül ismi yeniden gündeme geldi. Peki Gül ne yapacak? AK Parti kulislerini yakından takip eden yazarlardan Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi AbdullaH Gül'lü senaryoları bugünkü yazısında kaleme aldı.

A PLANI: ERDOĞAN DAVET EDER DAVUTOĞLU ÇEKİLİRSE...

Gül'e yakın kaynaklardan edindiği izlenimleri köşesinde paylaşan Abdülkadir Selvi, Gül'ün stratejini ve A planını böyle açıkladı:

“AK Parti'de Erdoğan'a karşı bir genel başkanlık yarışı söz konusu olamaz. Erdoğan'ın mutabakatı olmazsa olmaz şartlardan biridir. Ancak Erdoğan'ın desteği ile aday olunur. Bu arada Başbakan Davutoğlu'nun yaptığım istişareler sonucunda AK Parti Genel Başkanlığı'ndan çekiliyorum demesi şarttır. Erdoğan istemediği ve Davutoğlu da çekilmediği sürece Gül'ün adaylığı söz konusu değil. Erdoğan davet eder, Davutoğlu da çekilirse, o taktirde Gül, AK Parti kongresine ortak aday olarak girer. Kongrede iki adayın yarışı şeklinde bir mücadele yaşanmaz. Parti kongreden birlik ve beraberlik görüntüsü ile yeni bir sinerji sağlayarak çıkar"

Yazar, A planının güçlü olduğu ve olmazsa olmaz olduğuna dair izlenim edinmediğini yazdı. Erdoğan'ın 'Davutoğlu gitsin Gül gelsin' şeklinde sinyal vermediğini yazan Selvi, Gül'ün ortak davet olmadığı sürece hareket geçmeyeceğinin altını çiziyor. Yazar, Gül'ün Erdoğan ve Davutoğlu'na rağmen çarpışarak partinin başına geçme ya da ayrı parti kurma niyetinin olmadığı görüşünde.

B PLANI: DAVUTOĞLU İLE DEVAM

AK Parti'deki B planının "Davutoğlu'nun etrafını tahkim ederek, AK Parti'yi güçlendirerek yola devam" olduğunu açıklayan yazar, bu görüşün en güçlü formül olduğunu ifade ettikten sonra yazısını böyle tamamlıyor:

"Bu durumda daha çok Gül etrafında toplandığı söylenen “Üç dönemliklerin" yerinin Davutoğlu'nun yanı olduğunu paylaşmak isterim. Zaten kendisiyle yaptıkları birebir görüşmelerde de bunu ifade ettiklerini biliniyor.
Bu aşamada en güçlü formülün Davutoğlu ile devam olduğunun altını çizmek istiyorum. Başbakan Davutoğlu da partideki istişareler sırasında başarısızlığa neden olan kadrolarla ilgili değişim sinyali verdi.
Davutoğlu ile devam formülü en güçlü seçenek olma özelliğini koruyor. Başbakan'ın ise ilk kez tek başına iktidar gücünü kaybeden parti tabanına, “Sizi tekrar iktidara taşıyacağım" izlenimini vermesi gerekiyor."

Haber Ara