Dolar

32,5536

Euro

34,9004

Altın

2.427,90

Bist

9.645,02

Selvi: Ankara’da konuşulan senaryolar

Abdülkadir Selvi, seçim sonuçları sonrası Ankara'da konuşulan olası senaryoları masaya yatırdı...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-09 06:42:57

Selvi: Ankara’da konuşulan senaryolar

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Ankara'da konuşulan senaryolar" başlıklı yazısında seçim sonuçlarında tek başına iktidar olacak parti çıkmaması nedeniyle Ankara'da konuşulan senaryoları ele aldı. Çıkan tablonun siyaseti çetin bir sınavın içine soktuğunu söyleyen Selvi, "Türkiye'nin siyasi istikrarsızlık içine yuvarlanmaması için AK Parti'nin koalisyon formüllerini zorlaması arzu ediliyor. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan ve 13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AK Parti'nin ülkeyi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu olduğunun altı çiziliyor," dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

Seçimlerde çıkan tablo siyaseti çetin bir sınavın içine soktu.

Koalisyon hesapları, erken seçim tartışmaları, azınlık hükümeti arayışları derken, Ankara eski günlerine döndü.

3 Kasım 2002'den bu yana yapmadığımız hesapları yapıyoruz.

Parti genel merkezlerinde koalisyon formülleri konuşuluyor, erken seçim tartışmaları yapılıyor.

7 Haziran seçimleri ile Türkiye yeni bir döneme adım attı.

Önce Cumhurbaşkanlığı çevrelerinden bir eğilimi yansıtmak istiyorum.

Türkiye'nin siyasi istikrarsızlık içine yuvarlanmaması için AK Parti'nin koalisyon formüllerini zorlaması arzu ediliyor.
Seçimlerden birinci parti olarak çıkan ve 13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AK Parti'nin ülkeyi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu olduğunun altı çiziliyor.

O nedenle koalisyon hükümeti formülleri zorlanmadan muhalefet tercihi yapmanın ya da seçime zorlamanın doğru olmadığı düşünülüyor.

Edindiğim izlenim bu yönde.

AK Parti cephesine gelince.

Seçimlerden birinci parti olarak çıkmanın sorumluluğu ile hareket edilecek.

Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için çaba gösterilecek.

Bu arada AK Parti'nin yenilenme süreci başlatılacak.

Başbakan Davutoğlu hafta boyunca Bakanlarla ve MYK üyeleri ile tek tek görüşecek. Üç dönemliklerden bazı isimlerle bir araya gelecek.
Seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti'nin genel başkanı olarak Davutoğlu'nun bu sürece liderlik yapmasına ihtiyaç var.

Davutoğlu bu süreçte herkesin kapısını çalacak.

AK Parti'nin önünde üç seçenek var.

1-Bunların başında koalisyon hükümeti geliyor. Tabanların birbirine yakın olması nedeniyle İlk akla gelen MHP. Seçim gecesi MHP lideri Devlet Bahçeli, partisini koalisyon seçeneklerinin dışında tutup, “Anamuhalefet”te konumlandırmıştı. Ancak 13 yıldır iktidardan uzak bir MHP kitlesi olduğu biliniyor. Henüz iki parti arasında bir temas söz konusu değil. Hatta MHP ile koalisyon olur mu tartışmaları netleşmiş değil ama Meclis başkanlığı seçiminde MHP'li bir isme jest yapılması gibi seçeneklerde konuşulmuyor değil. Örneğin Meclis Başkanlığı MHP'li Meral Akşener'e verilse, bu jest koalisyon kapısını aralar mı şeklinde fikir egzersizleri yapılıyor.

2-Bu arada ısrarla gündeme getirilen “Grand koalisyon” yan “büyük koalisyon” seçeneği var. Öncelikle AK Parti ile CHP'nin koalisyon hükümeti modeli. CHP ile koalisyon, daha çok AK Parti dışındaki çevreler tarafından gündeme getirilen bir formül. 27 Mayıs'tan sonra İsmet İnönü'nün Başkanlığında kurulan geniş katılımlı iki hükümet var. Bir de 1991 seçimlerinden sonra bunu Süleyman Demirel ile Erdal İnönü DYP ile SHP'yi bir araya getirerek gerçekleştirmişti. Hem İnönü hem Demirel dönemindeki denemelerde sağıyla soluyla merkez partilerin çökmesine ve kanatlarda yer alan partilerin büyüyerek zamanla merkez partisi haline gelmesine yol açtı.

3-Bir de AK Parti'nin tek başına kuracağı Azınlık hükümeti var. “Büyük koalisyona” göre daha güçlü bir seçenek. 1979 yılında Demirel, 1999 yılında ise Ecevit kurmuştu. AK Parti'nin böyle bir imkanı olur mu orası belli değil. Hatta biraz zor gözüküyor. Ama azınlık hükümetinin ipinin destek veren partinin elinde olması, icraat yapmayı zorlaştırıyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara