Dolar

32,3294

Euro

35,0613

Altın

2.284,99

Bist

8.982,03

Selvi: AK Parti beni heyecanlandır

AK Parti seçim beyannamesine ilişkin beklentilerini kaleme alan Abdülkadir Selvi, 'Birçok seçmen gibi ben de “AK Parti beni heyecanlandır” diyorum' diye mesaj verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-23 15:17:40

Selvi: AK Parti beni heyecanlandır

Milletvekili aday listelerinin açıklamasının ardından gözler seçim beyannamelerine çevrildi. Seçim kampanyalarının temelini oluşturacak seçim beyannameleri nasıl şekilleneceği merak konusu...

AK Parti kulisleriyle tanınan Abdülkadir Selvi partilerin seçim beyannamesine ilişkin beklentilerini kaleme aldığı bugünkü yazısında, AK Parti seçim beyannamesinde gerekli gördüğü noktaları kaleme aldı. Selvi, AK Parti'ye "Birçok seçmen gibi ben de "AK Parti beni heyecanlandır" diyorum." ifadeleriyle bir mesaj verdi.

Selvi, "AK Parti bu kez aynı hataya düşecek mi göreceğiz. Ancak AK Parti bu kez seçim beyannamesinde bir strateji değişikliğine gidiyor. Büyük projelerin anlatıldığı seçim beyannamesi yerine, insana dokunan ve heyecan uyandıran bir metni tercih ediyorlar." diyerek parti kulislerindeki izlenimlerini aktardı.

SOSYAL YARDIMLAR ANLATILACAK: 'HAP GİBİ TANE TANE...'

Geçen seçim kampanyasında da partilerin sosyal yardımlarının ön plana çıktığını hatırlatan Selvi, sosyal yardımların AK Parti'nin seçim beyannamesinde de geniş bir yer tutacağını; ama geçen seferki gibi, şunu yaptık, bunu yaptık şeklinde değil; kime ne vereceklerini anlatacaklarını ifade etti:

"Sosyal yardımları insani bir sıcaklık kazandırmak için, "Aile" metaforu üzerinden anlatmayı planlıyorlar. Ailede emekli var. Üniversiteyi bitirmiş ama henüz iş bulamamış gencimiz var. Asgari ücretli var. Sosyal güvencesi olmayan var. Onlarla ilgili tek tek ne yapılacağı anlatılacak. Grafikler yerine, "Hap gibi "tane tane…"

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

Dikkatinizi çekti mi bilmem, bu kez farklı bir seçim kampanyasına tanık olabiliriz. Milletimiz o kadar seçim yorgunu ki hatta hiç seçim kampanyası yapmasalar sanki daha karlı çıkacaklar.

Ama siyasetin de bir ritüeli var. Milletvekili listeleri açıklandı, partiler şimdi harıl harıl seçim beyannamesi ve kampanya üzerine çalışıyorlar.

Seçim beyannameleri bir süredir kampanyanın ciddi bir parçası oldu. AK Parti, seçim beyannamesini daha sonra hükümet programına dönüştürüp, icraya yansıtıyor. Seçimden sonra kurulacak olan hükümetin "Yol haritası" oluyor.

CHP seçim beyannamesini 30 Eylül Çarşamba günü açıklayacak. AK Parti ise 4 Ekim Pazar gününü seçti.

CHP SEÇİM BEYANNAMESİ NASIL OLACAK?

Kılıçdaroğlu'na, "Yine pozitif vaatlerin yer aldığı bir beyanname ile mi çıkacaksınız?" diye sormuştum. "Bu kez bir de terörle mücadele ve ekonomideki küresel gelişmeleri de ekleyeceğiz" yanıtını vermişti. 7 Haziran seçimleri öncesinde CHP'nin vaatleri çok geniş yankı bulmuştu.
Emekliye iki maaş ikramiye gibi. Aslında CHP'nin vaatlerinin bu kadar çok tartışılmasının nedeni, AK Partililerin, "Kaynağı nereden bulacaksınız?" diye itiraz etmeleriydi. Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarından biri, "AK Parti sayesinde ilk kez bir seçim beyannamemiz bu kadar tartışıldı" demişti.

AK PARTİ SEÇİM BEYANNAMESİNDE STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ

AK Parti bu kez aynı hataya düşecek mi göreceğiz. Ancak AK Parti bu kez seçim beyannamesinde bir strateji değişikliğine gidiyor. Büyük projelerin anlatıldığı seçim beyannamesi yerine, insana dokunan ve heyecan uyandıran bir metni tercih ediyorlar.

SOSYAL YARDIMLAR

Sosyal yardımlar geçen seçim kampanyasına damgasını vurmuştu. AK Parti'nin seçim beyannamesinde de geniş bir yer tutuyor. Ama geçen seferki gibi, şunu yaptık, bunu yaptık şeklinde değil. Kime ne vereceklerini anlatacaklar. Sosyal yardımları insani bir sıcaklık kazandırmak için, "Aile" metaforu üzerinden anlatmayı planlıyorlar. Ailede emekli var. Üniversiteyi bitirmiş ama henüz iş bulamamış gencimiz var. Asgari ücretli var. Sosyal güvencesi olmayan var. Onlarla ilgili tek tek ne yapılacağı anlatılacak. Grafikler yerine, "Hap gibi "tane tane…

"AİLEYE GİRİLECEK"

O nedenle aileye girilecek. 7 Haziran seçimlerinde Kılıçdaroğlu ile Zonguldak'a gitmiştik. CHP'li bir aday Kılıçdaroğlu'na,"Önceden bir köye gittiğimizde etrafımıza bir kalabalık toplanıyordu. Biz ne zaman ki rejim, irtica demeye başlayınca tek tek ayrılıyorlar, sonunda gittiğimiz ekiple kalıyorduk. Ama bu kez farklı. Bu kez evlerin içine girdik. Emekliye iki maaş ikramiye diyoruz, her evde bir emekli var. Asgari ücret bin 500 lira olacak diyoruz her evde asgari ücretli çalışan biri var. Kredi kardı borçlarının faizi silinecek diyoruz artık her evde bir kredi kartı var" diye anlatmıştı.

"AK PARTİ KENDİ HİKAYESİNİ YENİDEN FORMATLAMANIN PEŞİNDE"

Seçim kampanyalarının ağırlığını haliyle terörle mücadele oluşturacak. AK Parti'nin seçim beyannamesinde de terörle mücadeleye geniş bir yer ayrıldığını söyleyebilirim. Ancak Başbakan Davutoğlu'nun, "devlet değil, PKK 90'lı yıllara döndü" tespiti önemli. AK Parti terörle mücadele ediyor ama temel politikası silahlı mücadeleye dayanmıyor. Kürt sorununda sivil çözümü Türkiye'ye kazandıran AK Parti. O nedenle AK Parti 90'lı yıllarda koalisyon hükümetlerinin başarısız olan politikalarına sarılmak yerine kendi hikayesini yeniden formatlamanın peşinde.

Terörle etkin mücadele ama Kürt sorunun çözümünde yine sivil bakış açısı. Bu yüzden seçim beyannamesinde sadece terörle mücadele yer almayacak. Kürt sorunun çözümü konusunda üzerinde çalışmış bir bölüm yer alacak.

"ANSİKLOPEDİ YAPIN DİYE ESPRİ YAPMIŞTIK"

Yine kapsamlı bir seçim beyannamesi ile ortaya çıkacak AK Parti. Fasikül fasikül hazırlandığı söyleniyor. Geçen sefer, "Ansiklopedi yapın" diye espri yapmıştık. Ansiklopedi olmayacak ama kapsamlı bir beyanname geliyor.

"İSTİKRAR VURGUSU"

Seçim beyannamesinin ana kolonlarından birini "İstikrar" vurgusu oluşturacak. 7 Haziran seçimlerinden bu yaşadıklarımız siyasi istikrarın bu ülke için ne kadar değerli olduğunu ortaya koydu. Bırakın koalisyon hükümeti kurmayı, seçim kararı bile alamadık. 7 Haziran'dan bu yana Türkiye geleceğini konuşuyor mu? Çılgın projeleri geçtim, yeni projeler gündemimizde mi? 7 Haziran'ın üzerinden kaç ay geçti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Risk primi yükseldi, algı kötüleşti" uyarısında bulunma gereği duydu.

Seçim beyannamesinde benim en çok merak ettiğim başlıklardan biri özgürlükler ve Avrupa Birliği'ydi. Özgürlükler ve AB'nin önemli başlıklardan biri olacağını söyleyebilirim.

"BUNLAR İYİ BAŞLIKLAR AMA YETMEZ..."

Bunlar iyi başlıklar ama yetmez. Kitlelere umut ve heyecan verecek beyannameye ihtiyaç var. AK Parti'de şimdiye kadar 10 seçim yaşamış deneyimli kadrolar bunun için harıl harıl çalışıyorlar. Emeklerine saygı göstermek gerek.

O nedenle birçok seçmen gibi ben de "AK Parti beni heyecanlandır" diyorum.

Haber Ara