Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Selman ve Zayed, Yemen konusunda fikir ayrılığı yaşıyorlar

Aralarından su sızmayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın arasına, ‘Yemen’ girdi. İki lider, Sokotra adasının kontrolü konusunda anlaşamıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-30 18:50:31

Selman ve Zayed, Yemen konusunda fikir ayrılığı yaşıyorlar

 

Dört yıldır süren Yemen savaşında beraber hareket eden ve aralarında su sızmayan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri Veilaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan arasında, Yemen'de egemenlik kurma ve Sokotra adasının kontrolü konusunda ciddi fikir ayrılıkları yaşadıkları öne sürüldü. 

Rast habere göre; Güney Yemen'nin kontrolünün kimde olacağı konusunda çatışmaya varacak derecede fikir ayrılığı yaşayan Suud ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),  Sokotra adasının kontrolü konusunda da anlaşamıyor.

SOKOTRA ADASI İÇİN
EĞEMENLİK YARIŞI

Kaynaklar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Sokotra adasında bir egemenlik yarışına girdiğini aktarıyor.
Suud ve Birleşik Arap Emirlikleri, hem Güney Yemen hemde Sokotra adasında yürütülen insani yardım faaliyetlerinin kendi kontrolünde olmasını istiyor.
Kaynaklar, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ada halkı tarafından isyan çıkmaması için Sokatra adasında yürüttüğü insani yardım faaliyetlerinin Birleşik Arap Emirlikleri tarafından engellenmeye çalışıldığını aktarıyor.
Suudi Arabistan'ın Sokotra adasında okul inşa ederken Birleşik Arap Emirlikleri'nin de benzer bir faaliyeti adanın başka bir yerinde yürüttüğü belirtiliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri, son bir kaç yıldır Sokotra adasında askeri kışlalar inşa etmiş, ada halkının bir bölümünü Yemen'in başka yerlerine taşımıştı.

HALK SUUDİ ARABİSTAN'A SICAK BAKIYOR

Suudi Arabistan'ın ise adada askeri tesisleri bulunmuyor ve yardım faaliyetlerini yerel yönetimlerle işbirliği yaparak yürütüyor.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin son bir kaç yıldır kötü muamelesine maruz kalan ada halkının Suudi Arabistan'a daha sıcak baktığı belirtiliyor.
Suud'un faaliyetlerine yönelik olarak, Birleşik Arap Emirliklerinin de kışkırtıcı faaliyetler yürüttüğü, ada halkından kendisine bağlı güçler oluşturmaya çalıştığı öne sürülüyor.
Geçtiğimiz hafta açıklama yapan Sokotra Valisi Remsi Mahrus ise,  Birleşik Arap Emirlikleri'nin hükümet güçlerine paralel olarak tehlikeli bir askeri güç oluşturmaya çalıştığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Haber Ara