Dolar

32,3253

Euro

35,1507

Altın

2.295,71

Bist

9.056,53

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl:- '1915 yılında Tıbbiye'ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı Çanakkale'de şehit düşmüş ve bu nedenle de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun verememiştir'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-18 13:46:09

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, 1915'te Tıbbiye'ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamının Çanakkale'de şehit düştüğünü ve bu nedenle Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin 1921'de hiç mezun veremediğini belirtti.

Erdöl, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1914'te 1. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla tıbbiyelilerin de silah altına alındığını ve birçok cephede savaştığını belirtti.

Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane öğrencilerinin Çanakkale başta olmak üzere tüm cephelerdeki farklı hastanelere dağıtıldığına işaret eden Erdöl, şu bilgileri paylaştı:

"1915-1916'da tüm hocaların ve öğrencilerin askeri birliklere dağıtılması nedeniyle Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane bir yıl kapalı kalmış ve burası Hilal-i Ahmer Hastanesi olarak hizmet vermiştir. 1. Dünya Savaşı boyunca toplam 765 tıp öğrencisinden 346'sı şehit düşmüş ve geri dönememiştir. 1915 yılında Tıbbiye'ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı ise Çanakkale'de şehit düşmüş ve bu nedenle de Mektebi Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun verememiştir.'

Erdöl, Çanakkale Savaşında tıbbiyelisinden mülkiyelisine, müderrisinden dervişine, aydın ve eğitimli sınıfın da cepheye gönüllü olarak müdahil olduğunu belirterek, Çanakkale Savaşı'nın başlamasıyla tıbbiyedeki alet edevatların bölgeye nakledildiğini anımsattı.

O dönem bulaşıcı hastalıkların büyük zayiat sebebi olduğuna değinen Erdöl, cephe gerisinde tahaffuzhane adı verilen merkezler kurulduğunu, merkezlerde harp öncesi erlerin sağlık kontrolünün ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşılamanın yapıldığını ve özellikle aşılama çalışmalarının muharip gücün heba olmasının önüne geçilmesinde katkısının olduğunu vurguladı.

Erdöl, "Biliyoruz ki 'Çanakkale geçilmez' diye haykırabiliyorsak, boğazın sırtlarını şerefli kanlarıyla sulayanlara çok şey borçluyuz. Bizler bayrağımızın şehitlerimizin şerefli kanından al olduğunu benliğine işlemiş olanlarız. Bizler uğruna şehit olmayı seçenlerden dolayı bu toprağa vatan dediğimizi bilenlerdeniz. Al bayrağımızın gölgesini ve vatanımızı bize helal kılmış tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum." ifadelerine yer verdi.

Haber Ara