Dolar

32,5059

Euro

34,9169

Altın

2.447,53

Bist

9.711,72

Seçim barajı düşecek mi? Seçim barajı kaç olacak?

AK Parti seçim ve siyasi partiler kanunlarında değişiklik yapılması için kolları sıvamıştı. Alınan bilgiye göre bu çalışmalarda sona gelindi. Peki seçim ve siyasi partiler kanunlarında yapılan düzenleme ile ne gibi değişiklikler geliyor. Seçim sisteminin en büyük sorunu olduğu düşünülen seçim barajı düşecek mi? Seçim barajı düşecek mi? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı kritik düzenlemelere ilişkin son bilgileri paylaştı. Siyasi parti seçim barakı inecek mi?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-11 14:13:52

Seçim barajı düşecek mi? Seçim barajı kaç olacak?

AK Parti seçim barajı ile ilgili önemli bir değişikliğe imza atacak. Siyasi partilerin tümü tarafından şikayet edilen seçim barajı düşecek mi? Seçim barajı inecek mi? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı seçim barajına ilişkin yapılan değişiklilkere dair son detayları anlarttı. 

SEÇİM BARAJI DÜŞECEK Mİ?

AK Parti seçim ve siyasi partiler kanunlarında değişiklik yapmak için harekete geçmişti. Gelen açıklamalara göre bu değişkilikte sona gelindi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı  seçim ve siyasi partiler kanunlarında önemli düzenlemelerin yer aldığı çalışmanın detaylarını paylaştı. Yazıcı seöim barajının düşürülmesi çalışmasının da yapıdlığını vurguladı. 

SEÇİM BARAJI KAÇ OLACAK?s

Hayati Yazıcı yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7 veya yüzde 5 üzerinde durduklarını söyledi. Yazıcı ittifaklar içinse ayrı bir baraj düzenlemesi düşünmediklerini belirtti. Yani düzelemede seçim barajı düşürülecek, Hazine yardımının şartları değişecek. Yazıcı ''Seçim barajı ne düzeydeyse, Hazine yardımı şartı o olacak'' dedi.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Yazıcı çalışmaya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir sunum yaptıklarını söyledi. Çalışma önce, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda ele alınacak, ardından da Cumhur İttifakı ortağı, MHP'ye götürülecek. Yazıcı, çalışmayı diğer partilere de sunacaklarını söyledi.

TÜRKİYE'DE MEVCUT SEÇİM SİSTEMİ

Türkiye'de milletvekili genel seçimleri, beş (5) yılda bir, 600 üyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne üye seçmek için, nispi temsil sistemi ile yapılır. Bir parti mecliste sandalye elde etmek için, ulusal düzeyde oyların en az %10'unu almalı, aynı zamanda seçim bölgelerinde oyların, karmaşık bir formülle hesaplanan bir yüzdesini elde etmelidir. Yerel Seçimler ise yasa gereği beş (5) senede bir yapılmaktadır. Yerel seçimler, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki yerel yönetimleri belirlemek amacıyla yapılır. Cumhurbaşkanları ise 2007'de anayasada yapılan değişikliğe kadar meclis tarafından bir dönem yedi yıllığına seçilmekteydi, bundan sonra halk tarafından en fazla iki dönem beş yıllığına (5+5) seçilmektedir.

Haber Ara