Dolar

32,5905

Euro

34,8104

Altın

2.498,82

Bist

9.437,79

Sebze veya çiçek tahumları yetiştirmeyi denediniz mi?

Bahçeniz için tohum yetiştirmeyi hiç düşünmediyseniz belki bu sene düşünebilirsiniz. Ekonomik ve organik sebzeleri yetiştirmeyi kim istemez ki?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-05 16:49:42

Sebze veya çiçek tahumları yetiştirmeyi denediniz mi?

Tohum yetiştirme konusunda daha önce bir tecrübeniz yoksa kolay yetişebilecek sebze veya çiçeklerden başlayabilirsiniz. Tohumlama işlemine başlamak için uygun bir kaba ve toprağa ihtiyacınız olacak. Kabın çok büyük olması gerekmez. Plastik yoğurt kapları, yumurta kartonlarını bu iş için kullanabiliriz. En önemlisi, kullanacağınız kabın alt kısmında delik bulunmasıdır, böylece fazla su dışarı akabilir.

TOHUMLAMA NASIL YAPILIR?

Toprak olarak ise çiçek topraklarıyla bahçemizdeki toprağı karıştırarak tohumlama işleminde kullanabiliriz. Eğer toprağı karıştırma konusunda kendinize güvenemiyorsanız hazır karışmış satılan toprakları tercih edebilirsiniz.

Tohum için ayarladığınız toprakları kaplarınıza doldurun ve çok sıkı olmayacak şekilde toprakları sıkılaştırın. Toprakları kaplarımıza doldurduktan sonra her bir kaba 3-4 tane tohum ekebiliriz. Tohumları toprağa yerleştirmek için tohum boyunun birkaç katı derineliğinde ufak delikler açabiliriz. Tohumu açtığımız deliklere yerleştirdikten sonra deliğin üzerini saksıdaki toprakla kapatabiliriz.

YENİ EKİLEN TOHUM NASIL SULANMALI?

Yeni ektiğimiz tohumu ilk defa sulamak için ektiğimiz kabın yarısı kadar su ile dolu leğenin içine koyarız ve 2-3 saat sonra çıkarırız. Tohumların çimlenmesi için sıcaklığa ihtiyacı vardır, sıcaklık derecesi tohum türüne göre değişir. Çoğu tohumun filizlenmesi için ışığa ihtiyacı yoktur. Nemin kabınızdan buharlaşmasını önlemek için, üzerini şeffaf cam veya plastik bir bölmeyle örtebilirsiniz.

TOHUMLAR NE KADAR SÜREDE BÜYÜR?

Şimdi tüm emeklerimizin yeşerdiği ana geliyoruz tohumlarımız filizlenmeye başlıyor. Bitkileri her gün döndürün, çünkü bitkiler ışığa doğru eğilmelerini önlersiniz. Tohumlarımız dört ila altı hafta içinde açık havada büyümeye hazır olur. Sonra filizleri çok nazik davranarak bahçeye dikebilirsiniz.

Haber Ara