Dolar

32,5911

Euro

34,8651

Altın

2.502,94

Bist

9.675,13

Schneider Electric ve Er Yatırım 'tasarrufta' anlaştı

Schneider Electric ve Er Yatırım 'tasarrufta' anlaştı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 12:29:14

Schneider Electric ve Er Yatırım 'tasarrufta' anlaştı
Schneider Electric ile Er Yatırım arasında "enerji tasarrufu" konusunda yapılan işbirliği sayesinde 20 iş otelinde her yıl 1 milyon avroluk enerji tasarrufu sağlanılması hedefleniyor.

Wyndham Grand Otel'de "danışmanlık hizmetine ilişkin işbirliği" konusunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Schneider Elektrik Türkiye Başkanı Bora Tuncer, şirket olarak enerjinin verimli kullanımına odaklandıklarını belirterek, işbirliği yaptıkları müşterilerine yüzde 30'a varan enerji verimliliği önerileri sunmaya çalıştıklarını söyledi.

Bir birim elektrik tasarrufunun, 3 birim enerji kaynağı tasarrufuna denk geldiğini ifade eden Tuncer, "Elektrik tasarrufunun çok önemli olduğuna inanıyor ve bu konuda bütün çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz" dedi.

Tuncer, projeyle gelecek 10 yılda gerçekleştirilecek otel yatırımlarında çözümlerini entegre edeceklerini kaydederek, "Varmak istediğimiz nokta bu otellerde yıllık bir milyon avro enerji tasarrufuna denk gelen çözümlerimizi sunmak. Elektrik yapılarının dizaynından ekipman tedarik etmeye kadar birçok konuda işbirliği yapacağız" diye konuştu.

Yapılacak otellerde elektriksel ekipmanın ve sistemlerin dizaynı, devreye alınması ve enerji yönetimi konusunda danışmanlık hizmeti vereceklerini bildiren Tuncer, Schneider Electric çözümleri sayesinde her otelin yılda 50 bin avro düzeyinde enerji tasarrufu yapacağını, böylece tüm oteller işletmeye alındığında yıllık toplam 1 milyon avro tasarruf sağlancağını aktardı.

Tuncer, yılda yüzde 30 oranında enerji tasarrufu yapacak otellerin karbon salımlarının da aynı oranda azalacağını ifade ederek, işbirliğinin enerji danışmanlığı ve yönetimi konusunda Türkiye'de bu ölçekte yapılan ilk proje olduğunu söyledi.

Enerji tüketimini düşürmek amacıyla enerji ve altyapı, endüstri, bina, konut ve veri merkezi pazarlarına yönelik çözümler sunduklarını, aynı zamanda binalarda ve sanayide yetkilendirilmiş "Enerji Verimliliği Danışmanı" unvanına sahip olduklarını da ifade eden Tuncer, "Er Yatırım, yapacağı otellerin elektriksel altyapı ekipmanları, aydınlatma kontrol sistemleri, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin otomasyonu, bina yönetim sistemleri gibi son derece önemli ihtiyaçları için tedarikçi olarak bizi seçti" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'nin ekonomisine de katkı sağlamayı hedefliyoruz"

Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, temel beklentisi "enerji ve su kullanımlarında sadece kullanıldığı miktar kadar ödeme yapmak" olan iş otelleri müşterilerinin konfor, güvenlik ve dijital ağ bağlantısının maksimum düzeyde olmasını talep ettiğini belirterek, Schneider Electric'in tedarik edeceği sistemlerle misafirlerinin bu konfora ulaşmasını sağlayacaklarını söyledi.

İşbirliğiyle kurumsal karlarını artırırken Türkiye ekonomisine de katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Çelikkanat, yatırımcının bunu bir ilave maliyet olarak görmemesini istedi.

Çelikkanat, geleceğe saygılı bu yatırımlarla, turizm sektöründe öncü olacak bir işbirliğine imza attıklarını kaydetti.

- Projenin kapsamı

Proje kapsamında verilen bilgiye göre, 150 odalı bir otelin sadece 1 haftada tükettiği enerji 4 kişinin yaşadığı 100 evin 1 yıllık enerji tüketimine eşdeğer. Öte yandan ortalama bir otelde metrekare başına karbon emisyonu yaklaşık 160 kilogram civarında. Bu da oda başına yaklaşık 10 ton karbon salımına karşılık geliyor.

Alınacak önlemlerle ve enerji verimliliği sağlayan sistemlerin kullanılmasıyla yüzde 30 enerji verimliliği sağlandığında, bu iyileştirme direkt karbon salımının azaltılmasına katkı yapıyor. Bu aynı oranda karbon salımını da azaltıyor. 150 odalı bir otelde bu yolla sağlanacak karbon salım azaltımı 450 ton civarında olacak. Bu, her yıl 550 ağaç dikilmesiyle eşdeğer.

İşbirliği, gelecek 10 yılda İstanbul, İzmir, Çanakkale, Sakarya, Eskişehir, Ankara, Konya, Mersin, Kayseri, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin şehirlerinde inşa edilmesi planlanan 20 otel yatırımını kapsayacak.

Schneider Electric'in sağlayacağı çözümler arasında trafo ve orta gerilim dağıtım hücreleri, enerji izleme ve yönetim sistemleri, kesintisiz güç kaynakları, bina yönetim sistemleri, oda kontrol sistemleri, aydınlatma kontrol sistemleri, kamera ve güvenlik sistemleri, yangın algılama ve kartlı geçiş sistemleri, anahtar-priz ve parapet kanal ürünleri, yapısal kablolama ürünleri, elektrikli araç şarj istasyonları gibi birçok teknoloji bulunuyor.

Haber Ara