Dolar

32,5132

Euro

34,7850

Altın

2.420,59

Bist

9.678,37

Savunmada gıptayla bakılan yeniliklere imza atacağız

18 sene önce yüzde 80 dışa bağımlı olan savunma sanayinin, bugün milli bir yapıya dönüştüğünü belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Geliştirdiğimiz ürün ve teknolojilerle pek çok ülkenin gıptayla takip ettiği yeniliklere de imza atacağız” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-24 19:06:21

Savunmada gıptayla bakılan yeniliklere imza atacağız

Bakan Mustafa Varank, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi'nin (BTM), Fulya'daki yeni yerleşkesinin açılışını gerçekleştirdi. Ev sahipliğini İTO Başkanı Şekib Avdagiç'in yaptığı açılış töreninde konuşan Varank, bakanlık olarak merkezin kurulmasında aktif rol oynadıklarını söyledi. Varank, “Teknoloji tabanlı girişimlerde çok büyük bir potansiyelimiz var. 2023 Stratejimize koyduğumuz en az 10 Turcorn, yani bir milyar dolar üzerinde değerlemeye sahip Türk Unicorn hedefi uzak bir ihtimal değil” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından “Savunma Sanayisinde Yerli ve Milli Üretim Arayışları” temasıyla 2. Savunma Sanayisi Buluşmaları etkinliği gerçekleştirildi.

Programın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, savunma sanayisinin asıl büyük sıçramayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği vizyonla gerçekleştirdiğini belirterek, “Hedefimiz; uluslararası savunma sanayisi üreticilerine sadece taşeronluk yapmak değil, tam bağımsız Türk savunma sanayisini oluşturmaktı” dedi.

Bakan Varank, “18 sene önce yüzde 80 dışa bağımlı olan savunma sanayisi, bugün ekosistemde yer alan tüm aktörlerin katkılarıyla milli bir yapıya dönüştü. 2019'da savunma ve havacılık sanayi ihracatı, bir önceki seneye göre yüzde 35 artarak 2 milyar 740 milyon dolara ulaştı. Sektörde 50 bine yakın emekçi çalışıyor. Son 5 yılda 400'ün üzerinde yerli patent başvurusu yapıldı” açıklamasında bulundu.

“Saha İstanbul, savunmanın önemli oyuncularından biri”

Varank, Türkiye'nin en büyük kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un 5 yılda hızla büyüdüğünü ve 430 üyesiyle savunma sanayisinde öncü bir rol üstlendiğini belirterek, kamu, özel sektör ve üniversite ekosistemini başarıyla hayat geçiren SAHA İstanbul'un bugün savunma ve havacılık sanayisinin önemli oyunculardan olduğunu söyledi.

“Türkiye geleceğin savaş uçağı, uzun menzilli hava savunma sistemleri, uydu ve uydu fırlatma sistemleri gibi alanlarda ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor” diyen Varank, bu alanlarda çalışan ülke sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini vurguladı.

Yenilik ve dönüşüm

Varank, sundukları fonların yatırımlara ortak olacağını ve özel sektörü bankalarla faiz kavgası yapmaktan kurtaracağını belirterek, “Türkiye'nin potansiyeline ve sanayicilerin yapabileceklerine çok büyük bir güven duyuyoruz. Kamu ve özel sektördeki tüm paydaşlarla yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edecek, geliştirdiğimiz ürün ve teknolojilerle, inşallah pek çok ülkenin gıptayla takip ettiği yeniliklere de imza atacağız” diye konuştu.

Varank, savunma sanayisi başta olmak üzere tüm alanlarda yenilikçi bir dönüşümün içinde olmaya devam edeceklerinin altını çizerek, “Bu dönüşümü daha da hızlandıracak herkesin fikrine, bilgisine, özgün bakış açısına ihtiyacımız var. Milli Teknoloji Hamlesini topyekün bir seferberlik ruhuyla hayata geçireceğiz” dedi.

Bakan Varank, konuşmasının ardından SAHA İstanbul ve TÜBİTAK Tüsside tarafından gerçekleştirilen Mini MBA Yönetici Gelişim Programı'nı başarıyla tamamlayanlara sertifikalarını verdi.

Haber Ara