Dolar

32,4918

Euro

34,9825

Altın

2.433,57

Bist

9.716,77

'Savunma sanayisinde hepimiz her şeye hazırlanıyoruz'

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Büyükdede:- 'Savunma sanayisinde hepimiz her şeye hazırlanıyoruz. Mermi çekirdek kovanından milli tüfeğine, obüslerin namlularının yerli olmasından tanklara kadar her konuda ciddi bir çaba var. Türkiye, savunma sanayisinde yerli üretimi inşallah artıracak, bunu başaracak'- 'Son dönemde özellikle TAI, ASELSAN ve HAVELSAN, mikro işletmelerimizle iş birlikleri

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-06 11:29:06

'Savunma sanayisinde hepimiz her şeye hazırlanıyoruz'
MUSAB TURAN - Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, "Savunma sanayisinde hepimiz her şeye hazırlanıyoruz. Mermi çekirdek kovanından milli tüfeğine, obüslerin namlularının yerli olmasından tanklara kadar her konuda ciddi bir çaba var. Türkiye, savunma sanayisinde yerli üretimi inşallah artıracak, bunu başaracak." dedi.

Hasan Büyükdede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, jeopolitik konumu itibarıyla gergin bir ortamda olduğunu, bu nedenle savunma sanayisi altyapısını ihmal etme şansı bulunmadığını ifade etti.

SAHA İstanbul'un 3 yıl önce savunma ve uçak sanayisinde, uzay ve silah endüstrisinde Türkiye'nin yerli ve milli bir yapıya kavuşması için kurgulandığını hatırlatan Büyükdede, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Sanayi İhtisas Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde ilk yerli sivil uçağı yapmak üzere başlayan girişimin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) gitmesinin ardından Kuzey Marmara bölgesindeki sanayicilerin Türk sanayisine neler vermesi gerektiği konusunda talepler olduğunu anlattı.

Bu taleplerin ardından İstanbul Sanayi Odası (İSO), İTO ve Kuzey Marmara hattındaki odaların desteğiyle yaklaşık 65 binin üzerindeki sanayiciyi savunma sanayisiyle buluşturduklarını dile getiren Büyükdede, şöyle devam etti:

"Kuzey Marmara'da bir kümelenme girişiminde bulunduk. Malumunuz, bu bölge, ülke ekonomisinin yüzde 50'sini karşılayan bir ülke. 2 milyon nitelikli sanayi çalışanının bulunduğu, limanların olduğu bir bölge... 3 yıl önce 26 üyeyle başlayan kümelenme hareketi, bugün 270'in üzerinde üye sayısına ulaştı. Günden güne artmakta... Dernek merkezimiz Teknopark İstanbul'da bulunmaktadır. SAHA İstanbul, elindeki üyeleri kanalıyla SSM'nin ihtiyaç duyduğu... ROKETSAN, HAVELSAN, ASELSAN, İŞBİR, TAI... Bunların ihtiyaç duyduğu, tersanelerimizin ihtiyaç duyduğu makine, ekipman, teçhizat ihtiyaçlarına teknik destek vermeye gayret ediyor."


- "KOBİ'lerimiz SAHA İstanbul'a 'Biz bu konuda ne yapabiliriz' diye müracaat ediyor"


Hasan Büyükdede, Boeing ve Airbus'ın Türkiye ile ilişkilerini iyi tutmak durumunda olduğunu, KOBİ'lerin bu dev uçak üreticilerine tedarikçi olması için anlaşmalar yapıldığını ifade ederek, KOBİ'lere niteliklerine uygun iş kolu önerdiklerini, KOBİ'lerin savunma sanayisine üretim yapma konusunda hevesli olduğunu söyledi.

Büyükdede, devamla şunları kaydetti:

"KOBİ'lerimizde ciddi bir heyecan var. SAHA İstanbul'a 'Biz bu konuda ne yapabiliriz' diye müracaat ediyorlar. Niteliklerine göre kalıp imalatı gerekiyorsa kalıp, parça imalatı gerekiyorsa parça, makine imalatı gerekiyorsa makine, kompozit parçalar üretilecekse kompozit parçalar, elektronik ekipmanlar üretilecekse elektronik ekipmanlar, yazılımlar ve donanımlar, ekipmanlar konusunda KOBİ'lerimizin neleri başardıklarını görüyoruz.

Son dönemde özellikle TAI, ASELSAN ve HAVELSAN, mikro işletmelerimizle iş birlikleri yapmaya başladı. Bu çok güzel bir gelişme... Genç mühendislerden meydana gelen bir grup, şu anda ASELSAN'dan iş almış durumda. Bunların daha da artmasını bekliyoruz."


- "2018'de 2,5 milyar dolarlık bir ihracata ulaşacağız"


SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Büyükdede, hükümetin son yıllarda savunma sanayisinin bütçesini artırdığını vurgulayarak, savunma sanayisinin bütçesinin önceki bütçelerin neredeyse 4 misli olduğunu söyledi.

Türk savunma sanayisinin geçen yıl 1,7 milyar dolar ihracat yaptığını belirten Büyükdede, "Türkiye, büyük bir ihracatçı ülke ama aynı zamanda savunma gereçlerinde ciddi bir ithalatçı ülke. Bu ithalatı nasıl minimize ederiz? İhracatı nasıl artırırız? Bu konuda da Türkiye'nin ciddi çabaları var. Derneğimiz üyelerinin de önemli çabaları var. Hem iç talebi karşılamak hem de ihracata destek olmak niyetindeyiz." şeklinde konuştu.

Önümüzdeki 10 yılın çok iyi bir süreç olduğuna inandıklarını ifade eden Büyükdede, şunları kaydetti:

"Savunma sanayisinde hepimiz her şeye hazırlanıyoruz. Mermi çekirdek kovanından milli tüfeğine, obüslerin namlularının yerli olmasından tanklara kadar her konuda ciddi bir çaba var. Türkiye, savunma sanayisinde yerli üretimi inşallah artıracak, bunu başaracak. Ümit ediyoruz ki 2018'de 2,5 milyar dolarlık bir ihracata ulaşacağız. Daha da büyüyebilir. Şu anda kendi ihtiyacımız dolayısıyla dışarıya satıştan ziyade, kendimiz kullanıyoruz. Ancak Türkiye'nin, savunma sanayisinde 5 milyar dolar ihracata ulaşmasında bir engel görmüyoruz."

Uzay sanayisiyle ilgili birçok start up'ın Teknopark İstanbul'da çalışmalar yaptığını anlatan Büyükdede, TAI'nin zaman içinde F-35'lerle eş değer uçaklar üreteceğine inandığını söyledi.

Büyükdede, Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nı (SAHA EXPO) 13-15 Eylül'de İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenleyeceklerini, vakıf şirketleri ve savunma sanayisiyle ilgili firmaları bu fuara beklediklerini bildirdi.



Haber Ara