Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Savunma sanayinde işbirliği

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ESOGÜ ve sektörün önde gelen bazı şirketleri arasında 'Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı' anlaşması imzalandı- Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Tüfekçi: 'Türkiye, savunma sanayisinde çok büyük hedefler koymuş durumda. Nitelikli insan kaynağı için 2023 hedefi olarak 300 bin araştırmacı yetiştirilmesi ön görülüyor'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-07 17:28:45

Savunma sanayinde işbirliği
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve sektörün önde gelen bazı şirketleri arasında "Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP)" anlaşması imzalandı.

ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen anlaşmanın imza töreninde konuşan Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, insan kaynağı yetiştirmeye çok önem verdiklerini vurguladı. SAYP'ın çok güzel bir proje olduğunu ifade eden Tüfekçi, şöyle konuştu:

"SAYP, halihazırda yürüttüğümüz yıllık bütçesi 300 milyon lira olan Ar-Ge projelerimize ilave bir program. Üniversitelerimizi Ar-Ge projelerimizde daha fazla görmek istiyoruz. Son zamanda oluşturduğumuz mekanizmayla araştırma projelerinde geniş alan çağrısına başladık. Bütçesi çok yüksek olmayan ancak teorik ve çok basit prototiplerle bazı çözümler üretebilmeye imkan tanıyan projeleri de destekleyeceğiz. Bunların çağrılarına önümüzdeki aylarda çıkmaya başlayacağız. Türkiye, savunma sanayisinde çok büyük hedefler koymuş durumda. Nitelikli insan kaynağı için 2023 hedefi olarak 300 bin araştırmacı yetiştirilmesi ön görülüyor. Bunun yüzde 60'ı özel sektörde bulunması ön görülüyor. SAYP gibi mekanizmalarla bunu sağlamaya çalışıyoruz."

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ise imzalanan protokolle üniversitesinin sahip olduğu altyapı ve akademik birikimiyle savunma sanayisinde Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu teknolojik gelişmeye daha güçlü katkı sağlamaya devam edeceğini bildirdi.

- TEI Genel Müdürü Akşit: "Eskişehir'i marka haline getireceğiz"

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü ve Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Başkanı Mahmut Akşit de savunma sanayinin Türkiye'de teknoloji geliştirmenin bir itici gücü haline geldiğini vurguladı. Türkiye'de yıllarca savunma sanayisine ciddi paraların harcandığını anlatan Akşit, şunları söyledi:

"Bunların büyük çoğunluğu ne yazık ki ithal ikamesi için harcandı. Son 10-15 yıldır ülkemiz savunma teknolojilerin Türkiye'de geliştirilmesinin önemini anladı. Son 10-15 yıldır Savunma Sanayii Müsteşarlığımız Türkiye'deki teknolojilerin gelişimine olan yatırımlarını ciddi olarak artırdı. Eskişehir'i de savunma sanayisinde bir marka haline getirmek için çalışıyoruz. Milli turbo şaft motor projesinin imzasını da attık. Uzun süreden beri uğraştığımız bir projeydi, çok şükür imzaladık. SAYP anlaşmalarını da çok önemsiyoruz."

Konuşmaların ardından Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ESOGÜ, TEI, FNSS, ASELSAN, SAVRONİK AŞ, STM, ALP Havacılık AŞ, KYK Yapı Kimyasalları AŞ ve ALFA İleri Teknolojileri şirketleri arasında mutabakat metni imzalandı.

Haber Ara