Dolar

32,3667

Euro

35,0588

Altın

2.324,81

Bist

9.079,97

Savunma Sanayi Başkanı: S-400'lerde Rus personel olmayacak

Savunma Sanayi Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, Rusya ile ortak üretim konusundaki görüşmelerin devam ettiğini, bu nedenle 2’nci S-400 sisteminin (filo) devreye alınmasının 2020 sonrasında olacağını söyledi. Demir, ayrıca ABD'nin 'Rus personel' iddiasını da yalanladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-16 13:05:17

Savunma Sanayi Başkanı: S-400'lerde Rus personel olmayacak

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına katıldı. İşte Demir'in açıklamaları:

S-400'LER HAZIR MI?

“İlk sistemin unsurlarının geldiğini söyledik. Nisan 2020 konulan hedef. Kurulması, eğitimlerinin, testlerinin yapılması gibi bir süreç var. Böylesine sofistike bir sistemin, bir de anlayış olarak Türkiye'nin alışık olmadığı bir sistemin devreye alınması zaman alacak. İki konu var, NATO sistemine entegre edilmesi meselesi. Biz bunu NATO sistemine entegre etmeyeceğimizi, tek bölgeyi koruyacak sistem olacağını söyledik.”

"RUS PERSONEL OLMAYACAK"

"Rusya'da devam ediyor. Sistemin kurulmasından sonra kullanım şekli ve süresiyle ilgili olarak zaten MSB'nin uhdesinde yürütülecek kararlar bunlar. Biz burada teknik personel olarak da askeri personel olarak da Türkiye'nin denetiminde olacağı; Amerika tarafından ifade edilen 'rus personel girecek' gibi, söz konusu olmadığını söyledik. Böyle bir şeye gerek olmayacak bir yapı kurduk zaten."

TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE ORTAK ÜRETİM SÜRECİ

"Birinci sistem hazır alım formatında düşünüldü. Ama ikinci sistemin bilhare devreye alınıyor olmasının da arkasındaki sebep bu. Orada evet bunu yapalım ve bu ortak üretim meselesindeki parametreleri tartışalım, teknoloji transferini konuşalım ve ikinci sistemle ilgili yol haritasını belirleyelim diye müzakere sistemi yürüdü. Takvim çalışmaya başladı ancak bu teknoloji transferi gibi parametrelerin hayata geçirilmesinin belli bir süre almasından dolayı ikinci sistemin gelişi belli bir takvime bağlandı, 2020'den daha sonra.

F-35 ve S-400: İKİ SİSTEMİ DE ALMAYA TÜRKİYE'NİN İHTİYACI VAR MI?

"Bazı eski doğu bloğu ülkelerinde olan eski sistemleri düşünürsek tek değil ama S-400 anlamında düşünürsek tek ülke olacak.

Hava savunma bir şemsiye. Bizim ilk ihalemiz 4 sistem için çıkılmıştı. Şu anda iki sistemi aldık ama 4 sistem bile çok kısmi bir kapsama sağlayacaktı. Türkiye'nin ihtiyacı 4'ten fazla hava savunma sistemi.

Biz patriot teklifini değerlendirmeye açığız. O açıdan bizim hava füze savunma sistemindeki ihtiyaçlarımız devam ediyor. Kapsama alanını büyük düşünmemiz gerekiyor. Kendi milli sistemlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz."

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara