Dolar

32,5473

Euro

34,7737

Altın

2.490,67

Bist

9.524,59

Savcı, Adnan Oktar grubuna yönelik işkence davasının düşürülmesini istedi

Savcı, Adnan Oktar grubuna işkence ettikleri iddiasıyla yargılanan polislerin davasında zaman aşımı istedi. 17 yıldır devam eden davanın sanıkları arasında Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan da var.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-12 14:43:02

Savcı, Adnan Oktar grubuna yönelik işkence davasının düşürülmesini istedi

Adnan Oktar grubuna yönelik 1999 yılında yapılan operasyonda gözaltına alınanlara işkence yaptıkları iddia edilen aralarında dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın 17 yıldır yargılandığı davada mütalaa verildi.

Mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Adil Serdar Saçan'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın 'işkence' suçundan zaman aşımı süresi dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesini talep etti. Mütalaada bir sanığın ise 'Yalan tanıklık' suçundan 4 yıla kadar hapsi istendi.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada taraf avukatları hazır bulundu. Sanıklardan Adil Serdar Saçan'ı avukatı Serkan Saçan temsil etti.

REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, Tarkan Yavaş'ın da aralarında bulunduğu 4 şikayetçinin reddi hakim talebinin bir üst mahkeme olan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildiğini açıkladı.

Eski İçişleri Bakanı Tantan'dan Adnan Oktar yorumu: Apo kadar tehlikeli

Mahkeme Başkanı Karakulak, şikayetçi B.A.'nın şikayetinden vazgeçtiğine ilişkin mahkemeye dilekçe sunduğunu belirtti. Mahkemeye sunulan dilekçede, Adnan Oktar grubundan 2014 yılında ayrıldığını belirten B.A.'nın, baskı gördüğü için bugüne kadar konuşmadığı, gruba yapılan son operasyonla birlikte konuşma kararı aldığı ifadesi yer aldı.

B.A.'nın Adnan Oktar grubuyla birlikte örgütsel saiklerle hareket ettiği için şikayetçi olduğunu kabul ettiği, bu nedenle de şikayetinden vazgeçtiği ifade edildi.

'ZAMANAŞIMI SÜRESİ DOLDU'

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Türker Volkan, sanıklardan Ahmet Erdoğan, Metin Rakipoğlu, Semir Günaydın, Vedat Mercan, Serdal Akça, Adil Serdar Saçan, Osman Köprü, Ahmet Erdoğan, Bülent Kurt ve Selahattin Kıraç'ın üzerlerine atılı 'işkence' suçundan açılan davanın zamanaşımı süresinin dolduğundan davanın düşürülmesini talep etti.

Sanık Saçan'ın üzerine atılı 'Resmi belgede sahtecilik', 'İftira' ve 'Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' suçlarından kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatına karar verilmesi talep edilen mütalaada, sanık Özer Altunyuva hakkında 'Yalan tanıklık' suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar cezalandırılması istendi.

Mahkeme heyeti, sanık Altunyuva'ya mütalaaya karşı beyanda bulunması için süre vererek duruşmayı erteledi.

DAVA 17 YILDIR DEVAM EDİYOR

Adnan Oktar grubuna 1999 yılında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve aralarında Tarkan Yavaş'ın da olduğu 27 kişi, operasyonu gerçekleştiren dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Saçan'ın da aralarında bulunduğu 8 emniyet görevlisinin kendilerine işkence yaptıkları iddiasıyla şikayetçi olmuştu.

Sanıklar hakkında dava açılmış, 2016'da verilen mütalaada davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesi talep edilmişti.

Haber Ara