Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Savaşa rağmen Ramazan hazırlıkları sürüyor

Iraklılar IŞİD'in şiddeti ve ülkede yaşanan ekonomik krize rağmen geleneksel ramazan alışverişlerini sürdürüyorlar.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 11:57:31

Savaşa rağmen Ramazan hazırlıkları sürüyor

Irak bir ramazan ayına daha çatışmaların gölgesinde giriyor. IŞİD şiddeti ve ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ramazan ayını buruk bir sevinçle karşılayan Iraklılar, tüm olumsuzluklara rağmen geleneksel ramazan alışverişlerini sürdürüyor. 

Başkent Bağdat'taki tarihi Şorca Çarşısı en hareketli günlerini yaşıyor. Sorça Çarşısı, ramazan sofrası için ucuz ve kaliteli ürünler almak isteyenlerin uğrak yeri. Çarşıda Türkiye, İran, Birleşmiş Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan getirilen ürünler satışa sunuluyor. 

 Terör saldırılarından dolayı çarşının giriş ve çıkışlarındaki güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarılması dikkati çekiyor. Çarşıda alışveriş hareketliliği yaşansa da esnaf satışlardan memnun değil. 

AA muhabirine konuşan esnaf Cevat Kazım, çatışmalar ve ekonomik kriz nedeniyle geçen yıla göre satışların düştüğünü söyledi. Eski ramazanlarda vatandaşların bir aylık gıda ihtiyaçlarını satın aldıklarını hatırlatan Kazım, müşterinin artık haftalık alışveriş yaptığını ifade etti. 

Ağırlıklı olarak baharat çeşitleri, meyveli içecekler ve çerez satan Kazım, çarşıda en çok İran çerezinin rağbet gördüğünü belirtti. 

Bir başka esnaf Abu Sare de ekonomik kriz nedeniyle insanlardaki alışveriş heyecanının kalmadığını dile getirerek, "Güvenlik durumu kötü olmasına rağmen vatandaşlar gelir alışverişlerini yapardı. Fakat bu sene yaşanan ekonomik kriz birçok vatandaşı bu tarihi çarşıya gelmekten alı koyuyor" dedi. 

Sorça Çarşısı'na gelen Muna Salim, terör saldırıları nedeniyle ramazan alışverişini erken yapmak istediğini söyledi. 

Şorca Çarşısı

Han ve hamamlarıyla meşhur Şorca Çarşısı'nda baharatçılar, aktarlar, bakırcılar, gıda ve kuru yemiş dükkanları bulunuyor. Şiilerin büyük değer verdiği bazı kişilerin mezarları ve bir caminin bulunduğu çarşı, başkentliler için tarihi, dini ve kültürel değer taşıyor.

Haber Ara