Dolar

32,3363

Euro

35,1952

Altın

2.246,41

Bist

8.718,11

SARS-CoV-2 için dünyanın en hızlı PCR testi

Bosch’un yeni hızlı koronavirüs testi, 39 dakika içerisinde güvenilir sonuçlar veriyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-26 09:57:14

SARS-CoV-2 için dünyanın en hızlı PCR testi

 Bosch, SARS-CoV-2 patojenini tespit etmek üzere Vivalytic analiz cihazı için yeni bir hızlı test geliştirdi. Test, şu anda dünya genelinde en hızlı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi durumunda ve 39 dakika içerisinde güvenilir sonuç veriyor. Bosch'un yeni hızlı testi, otoyol servis istasyonlarında veya havaalanlarındaki test merkezlerinde merkezi olmayan kullanım için uygulanacak. Testi yaptıran kişiler, testin yapıldığı yerde güvenilir sonuç elde edebilecek.

Avrupa'da kullanıma giren CE onaylı test, karantinada kalma süresini azaltmaya, laboratuvarların yükünü azaltmaya, tekrar seyahat etmeyi ve çalışmayı güvenli hale getirmeye yardımcı oluyor. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, “Koronavirüs pandemisiyle mücadelenin kilit noktalarından bir tanesi, enfeksiyon kaynaklarının hızlı bir şekilde tespit edilmesidir. Bu nedenle, ilk koronavirüs testimizin ardından çok daha hızlı bir test hazırlamaya odaklandık. Bu test, insanların kafasını çok daha hızlı bir şekilde rahatlatmamızı sağlayacak.” dedi.

Finanse edilen bir araştırma
Yeni Bosch PCR singleplex testi, Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından finanse edilen bir araştırma ve geliştirme projesinin bir parçası. Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Anja Karliczek, “İnsanların, sağlık durumları ile ilgili net bilgileri mümkün olan en kısa sürede öğrenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan, bilim ve araştırmadan elde edilen iç görüler insanlara büyük faydalar sağlayabilir. Önümüzdeki birkaç ay boyunca, daha fazla insanı test etme zorunluluğuyla karşı karşıya kalacağız. BMBF'nin desteğiyle Bosch tarafından geliştirilen iyileştirilmiş test prosedürü, bu karmaşık görevde muazzam bir yardım sağlama potansiyeline sahip. Teknolojik kabiliyetlerimizin hızlı gelişimi, Alman şirketlerinin kriz zamanlarında ne gibi yenilikçi başarılar sağlayabileceğini gösteriyor.” dedi.


Test, yüzde 98 hassasiyete ve yüzde 100 özgüllüğe sahip. Bosch'un yan kuruluşu Bosch Healthcare Solutions, bu testi geliştirmek için son derece hassas manuel PCR testlerinin önde gelen sağlayıcısı olan Alman biyoteknoloji şirketi R-Biopharm ile güçlerini birleştirdi. PCR testleri, test yöntemlerinin altın standardı olarak kabul ediliyor.


Dünyada bir ilk: Beş numunenin eşzamanlı olarak test edilmesi

Bosch, Vivalytic analiz cihazı için ilk hızlı testi, yalnızca altı haftalık geliştirme sürecinin ardından mart ayı sonunda sundu. Bir multipleks test olarak, SARS-CoV-2 virüs numunelerini ve diğer dokuz solunum hastalığının numunelerini eşzamanlı olarak iki buçuk saatte kontrol ediyor. Yeni, hızlandırılmış test sadece SARS-CoV-2 içindir. Bosch Healthcare Solutions Başkanı Marc Meier, “Farklı koronavirüs testlerimiz ve değişken analiz stratejilerimizle, Vivalytic cihazı aracılığıyla taramadan benzer semptomlara sahip hastalıklar için ayırıcı tanıyı desteklemeye kadar bir dizi test senaryosu oluşturuyoruz.” dedi. Bosch'ta geliştirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor: Ekim 2020'nin başından itibaren, beş numuneyi tek bir test kartuşunda ve benzer bir hızda eşzamanlı olarak değerlendirmek mümkün hale gelecek. Şirkete göre bu, dünyada bir ilk olacak. Böylece Bosch, Vivalytic cihazı kullanılarak günde 160'tan fazla numunenin tam otomatik olarak işlenmesini sağlayarak mevcut test kapasitesini artırıyor. Ayrıca, optimize edilmiş yazılım, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde pozitif numuneler üzerinde SARS-CoV-2 testinin sonuçlanma süresini daha da kısaltacak.

1 milyon test kapasite hedefi

Bosch'un hızlı testinin sağladığı avantajlar yalnızca hızlı analizle sınırlı kalmıyor, aynı zamanda kullanım kolaylığı da sağlıyor. Numune, bir swab yardımıyla hastanın burnundan veya boğazından alınıyor ve test kartuşuna yerleştiriliyor. Ardından, test için gerekli tüm ayıraçları içeren test kartuşu, otomatik analiz için Vivalytic cihazına yerleştiriliyor. Vivalytic analiz cihazı, kullanıcı dostu olacak şekilde tasarlandı. Sağlık personelinin, cihazın nasıl çalıştırılacağı konusunda sadece kısa bir eğitime ihtiyacı olacak. Bir analiz cihazı ve test kartuşlarından oluşan Vivalytic sisteminin geliştirilmesi, Bosch'un kurumsal araştırma ve ileri seviye mühendisliği ile Bosch Healthcare Solutions arasında uzun süredir devam eden iş birliği ile sağlandı.

Bosch, yılsonuna kadar bir milyon test kapasitesine ulaşmak istiyor. Analiz cihazına ve hızlı testlere olan talep yüksek olmaya devam ederken, şirket kapasiteyi en üst düzeye çıkarmak ve arzı daha da artırmak için tedarikçileriyle yakın çalışmalar gerçekleştiriyor.

 

Haber Ara