Dolar

32,3261

Euro

35,0721

Altın

2.308,86

Bist

9.079,97

Sarımsak ve limon tansiyonu düşürür mü?

Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Abacı, 'Limon veya sarımsak gibi yöntemler ilaçlarla karşılaştırıldığında kan basıncında önemli bir düşme sağlamaz.' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-18 08:47:33

Sarımsak ve limon tansiyonu düşürür mü?

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Abacı, limon veya sarımsak tüketmenin kan basıncı üzerinde ciddi bir etkisi olmadığını belirterek, "Limon veya sarımsak aldığımızda tansiyonumuzun düşeceğini düşünürsek, bir rahatlama hissederiz. 'Ben limon kullandım, tansiyonum düşecek' rahatlığı bile tansiyonu düşürür. Yoksa sarımsak ve limon gibi yöntemler ilaçlarla karşılaştırıldığında kan basıncında önemli bir düşme sağlamaz." değerlendirmesinde bulundu.

AA'nın derlediği habere göre; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Abacı, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hipertansiyonun birçok gelişmiş ülkede en sık görülen kardiyovasküler risk faktörü olarak öne çıktığını, Türkiye'de yaklaşık her 3 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu bildirdi.

Hipertansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol gibi hastalıklarda genetiğin önemli bir etken olduğunu kaydeden Abacı, "Genetiğinizde tansiyona yatkınlık olsa bile, az tuz tüketir, beslenmenize, kilo kontrolü ve egzersize dikkat ederseniz tansiyon hastası olmayabilirsiniz veya daha ileri yaşlarda olursunuz. Buna karşın genetik yapınızda tansiyon olmasa bile kilolu olursanız, çok tuz tüketirseniz, şekeriniz yüksek olursa, az egzersiz yaparsanız hipertansiyon gelişebilir. Genetik yatkınlıkla çevresel faktörler bir araya gelirse hipertansiyon çok daha erken dönemlerde ortaya çıkar." uyarısında bulundu.

Abacı, limon ve sarımsağın kan basıncı üzerinde ciddi bir etkisi olmadığına da işaret ederek, "Kan basıncı yükseldiği sırada gerginsek bu gerginliği giderecek, bizi rahatlatacak herhangi bir yaklaşım kan basıncımızı düşürür. Örneğin, biz limon aldığımızda, sarımsak aldığımızda tansiyonumuzun düşeceğini düşünürsek, bir rahatlama hissederiz. 'Ben limon kullandım, tansiyonum düşecek' rahatlığı bile tansiyonu düşürür. Yoksa sarımsak ve limon gibi yöntemler ilaçlarla karşılaştırıldığında kan basıncında önemli bir düşme sağlamaz." ifadelerini kullandı.

Haber Ara