Dolar

32,3432

Euro

35,1171

Altın

2.307,86

Bist

9.079,97

Sarayın bahçesine astılar: Kraliçe ilan etti

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, 99 yaşındaki Prens Philip'in hayatını kaybettiği açıklandı. İngiltere Başbakanı Johnson, Prens Philip'in arkasından basın toplantısı düzenledi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-09 18:03:15

Sarayın bahçesine astılar: Kraliçe ilan etti

İngiltere Prensi Philip, 99 yaşında hayatını kaybetti. Prens, geçtiğimiz ay 28 gece boyunca hastanede yatmıştı. Taburcu olurken verdiği görüntü ise dünyayı şoke etmişti.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Kraliçe İkinici Elizabeth, büyük bir üzüntüyle sevgili eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'in hayatını kaybettiğini açıklamıştır. Ekselansları, Windsor Sarayı'nda huzurlu bir şekilde yaşamını yitirdi" denildi.

Uluslararası haber ajanslarının 'son dakika' koduyla duyurduğu ve televizyonların canlı yayına geçtiği açıklamanın ardından, Buckingham Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi.

Prens Philip ve Kraliçe'nin dört çocuk, sekiz torun ve 10 torun çocuğu vardı. İlk oğulları, Galler Prensi Charles 1948 yılında doğdu, onu 1950 yılında kız kardeşi Prenses Anne izledi, York Dükü Prens Andrew 1960 yılında, Wessex Kontu Prens Edward 1964 yılında dünyaya geldi.

KRALİÇE SEKİZ GÜN YAS TUTACAK

Kraliçe Elizabeth, Birleşik Krallık gelenekleri gereği Windsor Kalesi arazisindeki Frogmore Bahçeleri'ne gömülmesi beklenen Prens Philip için 'sekiz günlük yas dönemine' girecek. Kraliçe, yas sürecinde Covid kısıtlamaları bile olsa herhangi bir görev yapmayacak, kanunlara 'Kraliyet Onayı' verilmeyecek ve devlet işleri de duraklatılacak. Bu sekiz günlük yasın ardından, 30 gün daha resmi Kraliyet Yasının devam etmesi bekleniyor.

BORIS JOHNSON'DAN İLK SÖZLER

Prens Philip'in öldüğünün duyurulmasının ardından kameralar karşısına geçen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, resmi unvanı Edinburgh Dükü olan Prens'in hayatıyla sayısız gence ilham verdiğini söyledi.

Tüm Birleşik Krallık'ın bugün Kraliçe ile birlikte yas tuttuğunu belirten Boris Johnson, "Prens'i Kraliçe'ye verdiği kararlı destekle hatırlayacağız" dedi, tüm ulusun Prens Philip'e yaşamı için teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter'dan baş sağlığı mesajı gönderdi: "Kraliçe II. Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'in vefatı üzerine ülkem ve Türk milleti adına en derin taziyelerimi iletiyorum. Kraliyet Ailesi'nin ve Birleşik Krallık halkının üzüntüsünü paylaşıyorum."

YUNANİSTAN'IN KORFU ADASI'NDA DOĞDU

Prens Philip, 10 Haziran 1921'de Yunanistan'ın Korfu Adası'nda doğdu. Yunanistan ve Danimarka kraliyet ailesinin üyesi, dönemin Yunan kralı birinci Konstantin'in yeğeniydi. Beş kardeşin en küçüğü ve ailenin tek erkek çocuğu olarak dünyaya geldi.

Yunanistan, Gregoryen takvimi kullanmadığı için nüfus kâğıdında doğum tarihi 28 Mayıs 1921 olarak görünüyordu. Babası, Helen Kralı 1. George'un küçük oğlu Yunanistan Prensi Andrew. Annesi, Battenberg Prensi Louis'nin en büyük çocuğu, Hindistan'ın son İngiliz genel valisi Burma Kontu Mountbatten'ın da kız kardeşi Battenberg Prensesi Alice.

Prens Philip'in babası, 1922'deki askeri darbeden sonra devrimci mahkeme tarafından Yunanistan'dan sürüldü. Kuzeni Kral Beşinci George tarafından Yunanistan'a gönderilen bir İngiliz savaş gemisi, aileyi Fransa'ya götürdü. Prens Philip yolculuğun büyük bir kısmını portakal kasasından yapılan ahşap bir beşikte geçirdi.

Prens Philip ailenin en küçüğü ve tek oğluydu. Çocukluğu sevgi dolu bir aile ortamında geçti.Eğitimine Fransa'da başlayan Prens Philip, yedi yaşında Mountbatten ailesinin yaşadığı İngiltere'ye geldi ve Surrey'de özel bir ilkokula yazıldı. O dönem, şizofreni teşhisi konulan annesi bir akıl hastanesine kaldırıldı. Genç Prens Philip'in de annesiyle iletişimi o dönemden itibaren azaldı.

Prens Philip, 1933 yılında, Almanya'nın güneyinde Alman eğitimci Kurt Hahn tarafından kurulan Schule Scholl Salem yatılı okuluna gitti. Ama birkaç ay sonra Yahudi olan Hahn, Nazi zulmünden kaçmaya zorlandı.

DENİZCİLİK GELENEĞİ

Hahn, taşındığı İskoçya'da Gordonstoun okulunu kurdu, Prens Philip de Almanya'da iki dönem okuduktan sonra Gordonstoun'a transfer oldu. Gordonstoun'da, özgüvenin, cesaretin güçlenmesine odaklı eğitim sistemi, ailesinden ayrı ve kendisini yalnız hisseden bir ergen için ideal bir ortam oluşturuyordu.

Savaş yaklaşmaya başlayınca Prens Philip de kariyerine orduda devam etme kararı aldı. Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne girmek istedi ama anne tarafındaki denizcilik geleneklerinin izini sürüp Dartmouth'ta, Britanya Kraliyet Donanma Koleji'nde askeri öğrenci oldu.

Geminin projektörlerinden sorumlu yetkili olarak özellikle gece harekâtlarında kritik öneme sahip bir rol üstlendi. Ekim 1942'ye kadar Kraliyet Donanması'ndaki en genç yüzbaşılarından biri oldu ve HMS Wallace savaş gemisinde görev aldı.

Philip, Kraliyet Donanması'ndaki görevinden 1951 yılı Temmuz ayında ayrıldı ve hiçbir zaman faal göreve geri dönmedi. Dük, pişmanlıkları olan biri değildi ama daha sonra, donanmadaki kariyerine devam edemediği için üzgün olduğunu dile getirdi.

NİŞAN ZAMANI

Bu dönemde, Prens Philip ve genç Prenses Elizabeth mektuplaşmaya başladı. Prens, birkaç defa Kraliyet Ailesi'yle kalması için saraya davet edildi. Bu ziyaretlerden birinde, 1943 Noel'inde Elizabeth, Philip'in üzerinde donanma üniformasıyla çekilen bir fotoğrafını makyaj masasının üzerine yerleştirdi.

Saray mensupları arasında Prens Philip'e ona "kaba ve küstah" diyenlerin de olduğu bir muhalefet olsa da, Prenses Elizabeth'le ilişkileri barış döneminde gelişti. Prenses Elizabeth aşıktı ve 1946 yazında Prens Philip, Kral George'dan kızını istedi.

Ama nişan haberi duyurulmadan önce Prens'in yeni bir tabiiyete ve soyadına ihtiyacı vardı. Yunan unvanından feragat etti, İngiliz vatandaşı oldu ve annesinin İngiliz soyadı Mountbatten'ı aldı.Düğünden bir günde önce Kral 6. George Prens Philip'e "Majesteleri" unvanını verdi. Düğün sabahı da Prens Philip, Edinburgh Dükü, Merioneth Kontu ve Greenwich Baronu unvanlarını aldı.

Haber Ara