Dolar

32,5524

Euro

34,8955

Altın

2.435,76

Bist

9.645,02

Şanlıurfa'da Uluslararası Göç Zirvesi başladı

Şanlıurfa'da Uluslararası Göç Zirvesi Kapsamında Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Göç Yönetiminde Yerel Düzeyde Koordinasyonu Güçlendirme Çalıştayı başladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-07 14:54:53

Şanlıurfa'da Uluslararası Göç Zirvesi başladı
Şanlıurfa'da Uluslararası Göç Zirvesi Kapsamında Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Göç Yönetiminde Yerel Düzeyde Koordinasyonu Güçlendirme Çalıştayı başladı.

İki oturum şeklinde düzenlenen çalıştayın sabahki açılış konuşmalarında Türkiye'nin ve özellikle Şanlıurfa'nın Suriye krizinden sonra aldığı göç dalgası ile sığınmacılara karşı tutumu ele alındı.

Açılışta ilk olarak katılımcılara seslenen UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, "Yerel yöneticilerimiz, kamu kuruluşlarımız ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz ile uluslararası anlamda ortaklıklar oluşturulması, yerelde bu konunun daha planlı bir şekilde işleyebilmesi ve insan odaklı politikaların geliştirilmesine önemli katkılar sunacaktır" dedi.

Konuşmasında demokrasi ve insan haklarına vurgu yapan Genel Sekreter Duman, "Son dönemlerde Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları iş birliğinde bir ivme yakaladı. Bu ivmenin çeşitli ortaklıklarla geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması demokrasi ve insan haklarının yaşatılması için bir önem arz etmektedir. Göçün küresel bir sorun haline geldiği dönemde ülkemizde 3 milyon Suriyelinin yaşadığını görüyoruz. Bunun için sivil toplum kuruluşları sayılarının yeni bir yasal düzenleme ile tekrardan gözden geçirilmesi ve kapasitelerinin ciddi manada arttırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra bölgemizde göç yönetiminin anlamının içini dolduracak çalışmalarla farkındalık oluşturmamız gerekiyor.

Ayrıca göç yönetiminin sadece uluslararası ilişkilerle çözülmesi gerektiğine dair bir bakış açısı da sürecin tıkanmasına neden olmaktadır. Oysa ki günümüzde gerek kamu kuruluşlarının gerek yerel yöneticiler gerekse sivil toplum kuruluşları bu konunun geneli ilgilendiren bir mevzu olduğunu yaşayarak öğrenmişlerdir. Dünyanın bir çok ülkesinden devlet başkanları ve bakanların katılımı ile Ekim ayında Ekvatorun Kito şehrinde HABITAT III Konferansı gerçekleştirildi. Bu konferansta yer alan gündem maddelerini incelediğimizde ana konunun çok taraflı ortaklıklar olduğunu görmekteyiz. Bu manada yeni kentsel gündem, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının tüm paydaşlarının mülteciler başta olmak üzere ayrım yapmaksızın bunlar için iş birliği yapmak olmuştur. Umuyorum ki bu çalıştayda yerel ulusal ve uluslararası işbirliğinin oluşturulmasına büyük katkı sunacaktır" diye konuştu.

Haber Ara