Dolar

32,3158

Euro

35,1071

Altın

2.292,41

Bist

9.049,80

Sancar ikinci büyük çalışmasını anlattı

Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, ödüle layık görülen araştırması dışında ikinci önemli araştırmasını anlattı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-15 04:57:55

Sancar ikinci büyük çalışmasını anlattı

AA'nın haberine göre: Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, İsveç'in başkenti Stockholm'den İstanbul Atatürk Havalimanı'na, ardından da Ankara'ya geldi ve daha sonra Bilkent Üniversitesi'nin kendisi onuruna düzenlediği programa katıldı.

Programa, Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ali Doğramacı, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, bilim insanları ve Sancar'ın bazı akrabaları katıldı. 

Prof. Dr. Sancar, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "Çok mutluyum, gördüğüm ilgiden dolayı hepinize çok minnettarım. Size layık olmaya çalışacağım. Memleketime geldiğim için ayrıca çok sevinçliyim" diye konuştu.

Sancar, bugünkü programı hakkında bilgi verirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşeceğini belirtti. 

Anıtkabir programını görüşecek

19 Mayıs'ta Nobel madalyası ve Nobel diplomasının Anıtkabir'e sunulacağını hatırlatan Sancar, bu işlemler için organizasyonların da bugünkü programında yer alacağını kaydetti.

Aziz Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine ilişkin, "Bana çok gurur verdi. Milletimin bana kıymet verdiğini öğrendim. Çok dokundu bana. Gerçekten nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum ama milletime bu kadar faydası olacağını bilmiyordum. Çok sağolsunlar. Hem yüksek devlet kademelerinden hem bakanından boyacısına kadar herkes ilgi gösteriyor. Bu bana çok mutluluk verdi" ifadelerini kullandı.

İkinci büyük çalışmasının ipuçlarını verdi

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile Nobel ödülü alan Sancar, ikinci bir araştırmasına ilişkin de, "Önemli çalışmalarımız var. Bu genom onarımının haritasını çiziyoruz. Bu konuda yeni gelişmeler var. DNA onarımını bütün genom seviyesinde yaptık. Bu çok yeni bir şey. Onu da inşallah yayınlarız" ifadelerini kullandı. 

 

Haber Ara