Dolar

32,3769

Euro

35,1250

Altın

2.325,29

Bist

9.079,97

Sanal para birimi olan Bitcoin nedir? Bitcoin'in avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Sanal para birimi olan Bitcoin nedir? Bitcoin'in kullanıcı sunduğu faydalar ve zararlar nelerdir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-17 21:41:10

Sanal para birimi olan Bitcoin nedir? Bitcoin'in avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bitcoin, sanal bir para birimi olup herhangi bir merkezi bulunmamaktadır. Bir merkezinin olmaması nedeniyle merkez bankası gibi bir otoritenin düzenlemesi ve kontrolü altında değildir. Ayrıca kullanıcılar banka, kredi kartı veya finans kuruluşlarına ihtiyaç duymadan para alış verişi sağlayabilir. Bu nedenle para transferlerinde kimlik bilgilerine ihtiyaç duyulmaz. 

Bitcoin'de her işlem, Bitcoin sahiplerini belirten bir blok zincirinde herkeze açık olarak paylaşılır. Yani yapılan her para alış veriş işlemi tüm bitcoin madenciliği yapan kişilerin bilgisayarlarında tutulmaktadır. Bu işlem para alış verişinde yüksek güvenlik sağlamaktadır. Çünkü hızsızlık yapacak kişi, bitcoin madenciliği yapan milyonlarca bilgisayardaki para haraketliğilinin değiştirebilmesi gerekir ki bu da pek mümkün olan bir durum değildir.

Bitcoin'in avantajları

- Bitcoin'de yapılacak para alış verişinde herhangi bir aracı kurum olmadığı için işlem ücretleri oldukça düşüktür.

- Bitcoin kullanımında herhangi bir kimlik bilgisi kullanılmadığı için kişisel bilgiye ihtiyaç duymaz. Sadece dijital cüzan Bitcoin işlemlerinde yeterlidir.

- Bitcoin işlemlerinin sahtesi yapılamaz, ayrıca yapılan işlemde geriye alınamaz. Bu yüzden dolandırıcılığa karşı oldukça yüksek bir koruma sağlar.

- Bitcoin'de yapılan para transferleri anında karşı tarafa geçer, bankalarda olduğu gibi herhangi bir bekleme süresi olmaz.

Bitcoin'in dezavantajları

- Banka veya finans kuruluşlarında olan paralar genellikle sigorta kapsamında veya devlet garantisinde olduğu için herhangi bir sıkıntı oluşmasında paranızı geri alabilirsiniz. Ancak Bitcoin tamamen anonim olduğu için böyle bir durum söz konusu değildir.

- Bitcoin dolar karşısında oldukça dalgalı bir seyir izlemektedir. Bu yüzden şu an için çok güvenli bir liman olarak görülmemektedir.

- Devletler tarafından herhangi bir yasal karşığı olmadığı için "dijital cüzdan" kaybedildiği anda veya çalındığında yasal olarak yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara