Dolar

32,3694

Euro

34,9494

Altın

2.325,68

Bist

9.089,47

Şamil Tayyar: MİT yasası yanlıştı

AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, MİT yasası konusunda verilen yetkiler üzerinden partisine sert eleştirilerde bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-29 02:44:36

Şamil Tayyar: MİT yasası yanlıştı

15 Temmuz akşamı gerçekleştirilen ve başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından en çok eleştirilen kurum ve kişilerin başında MİT ve Hakan Fidan geliyordu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, "Hakan Fidan bizim arkadaşımız. Ama devlet işinde herkes şüpheci olmalı.Bizim çıkardığımız MİT yasasının yanlış olduğunu söylediğim zaman da beni 'kripto cemaatçi' ilan edenler oldu" dedi.

Ajansların aktardığı bilgide; Tayyar, partisine ağır eleştirilerde bulunarak "MİT yasası yanlıştı" dedi. Hakan Fidan ile ilgili eleştirilerine de devam eden Tayyar, "kişilere göre yasa çıkartılmaz. Biz o yasada MİT'e ve müsteşarına çok geniş yetkiler verdik." ifadelerini kullandı.

AK Parti'deki parti içi çalışmalara yönelik de eleştirilerini sıralayan Şamil Tayyar, karar alma mekanizmalarında AK Parti'li milletvekillerinin görüşüne yer verilmediğini söyledi.

Habertürk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şamil Tayyar, Ocak ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşerek TSK içinde bir darbe hazırlığı olduğu yönünde duyumlar aldığını ilettiğini ve bazı isimleri kendisine bildirdiğini söyledi. Tayyar devamında ise "Ancak bu konuda Sayın Erdoğan'ın elindeki isimlerle bendeki isimler farklıydı" dedi.

"AK PARTİ GRUBU'NDA DARBE MESELESİNİ HALA KONUŞMADIK"

MİT ve emniyetin önemli olduğunu, ama bunların yanına başka kanalları da koymak gerektiğini belirten Tayyar şöyle devam etti: "En azından bunlar kadar önemli olan siyaset aklını da bürokratik aklın önüne geçirmemiz gerekir. Ama maalesef son yıllarda alınan kritik kararlarda siyasetçinin rolü çok az. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, iki bakan ve bürokratlar. Kararlarda bürokratlar çok etkili oluyorlar. Bürokrasi bir darbe planlıyor, bu teşebbüsü bertaraf etmek için yine bürokrasi üzerinden hareket ediyoruz. Bazı şeyleri söylememiz, özeleştiri yapmamız gerekiyor. Şu ana kadar biz AK Parti grubunda bu darbe meselesini halen konuşmadık, bu meseleyi tartışmadık. Ben eşimle ve 16 yaşındaki çocuğumla sabaha kadar AK Parti genel merkezi önünde nöbet tuttum. Tanklarla mücadele ettim, üzerine çıktım. Ölüm tehlikesi atlattık. Ama biz hala bu meseleyi kendi içimizde konuşamadık. Bu bir büyük eksilik. Ama İçişleri Bakanlığı'ndaki bir müdürün ürettiği proje, hükümet projesine dönüşebiliyor. Ama milletvekillerinin bu konudaki tavrı ortaya konamadığı için biz politika üretiminde katkıda bulunamıyoruz."

"MİT YASASI YANLIŞTI"

Darbe girişim sırasında bir istihbarat zaafı olduğunu söyleyen Tayyar, "Sorun eksik istihbarat değil, ortada istihbarat yok" dedi.

Hakan Fidan'a yönelik sert eleştirilerine devam eden Tayyar, "Hakan Fidan bizim arkadaşımız. Ama devlet işinde herkes şüpheci olmalı.Bizim çıkardığımız MİT yasasının yanlış olduğunu söylediğim zaman da beni 'kripto cemaatçi' ilan edenler oldu. Ama bu tür konularda konjonktürel düşünülmez. Bu yasa yanlıştı. Hakan Fidan bizim arkadaşımız olabilir, çok güvenilir biri de olabilir. Ancak kişilere göre yasa çıkartılmaz. Biz o yasada MİT'e ve müsteşarına çok geniş yetkiler verdik. Yarın o koltukta başka bir isim oturabilir, ya da biz iktidardan gidersek bu durum sıkıntıya olabilir" dedi.

GENELKURMAY'IN AÇIKLAMASI YANLIŞ MI

MİT'in darbe girişimini saat 16:00'da aldığı iddiasının Genelkurmay'ın yaptığı açıklamadan kaynaklandığını söyleyen Tayyar, "Eski Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, bunun bir darbe ihbarı değil Hakan Fidan'a yönelik bir suikast girişimi ihbarı olduğunu açıkladı. Ben bunu araştırdım ve doğru olduğunu öğrendim. Aslında gelen ihbar MİT Müsteşarına yönelik askeri cenahtan bir suikast teşebbüsü olacağı yönünde. Bunu da bir binbaşı MİT'e bildiriyor. Ancak Genelkurmay'ın yaptığı ilk açıklama, MİT'in hedef haline gelmesine neden oldu. Bu tür resmi açıklamalar daha dikkatli yapılmalı" ifadelerini kullandı.

Haber Ara