Dolar

32,5257

Euro

34,8769

Altın

2.486,25

Bist

9.551,22

Şam ve Rus ordusu Suriye'de 224 sivili öldürdü

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye ve Rus ordusunun Suriye’deki sivil yerleşim bölgelerine düzenlediği bombalı saldırılar sonucu gerçekleşen ölümler nedeniyle yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-15 19:51:50

Şam ve Rus ordusu Suriye'de 224 sivili öldürdü

Çeviri

ABD merkezli insan hakları gözlemcisi HRW'nin yeni raporunda, Suriye'de muhalefetin son kalesi olan kuzeydoğudaki İdlib vilayetinde Şam ve Rus hava kuvvetlerinin saldırılarında "sivil hayata karşı sert bir umursamazlık" gösterildiği kaydedildi.

000_1WT9JA

46 hava saldırısı 224 ölü

"İdlib'de Hayatı Hedeflemek" başlıklı 167 sayfalık rapor, eyalette isabet alan sivil tesislere yönelik 46 hava ve kara saldırısını belgeliyor.

HRW'ye göre, Şam ordusu ve müttefiki Rusya, Nisan 2019 ile Mart 2020 arasında en az 224 sivili öldürmekle, "insanlığa karşı suç teşkil edebilecek açık savaş suçları" olarak tanımlanan saldırıları yapmaktan sorumlu tutuldu.

HRW, üye ülkeleri sivil ölümlerden sorumlu yetkililere hedefli yaptırımlar uygulamaya çağıran bir BM kararı çağrısında bulundu.

Raporda ayrıca, hastanelere, okullara ve diğer sivil altyapılara yönelik ihlallerin arkasındaki emir komuta zincirinin en tepesine 10 Suriyeli ve Rus sivil ve askeri yetkiliyi atandığı belirtilirken, HRW yöneticisi Kenneth Roth, "Yasadışı saldırıların sonuçları olduğunu göstermek, gelecekteki zulümlerden caydırmak ve kimsenin rütbesi veya konumu nedeniyle ciddi suçlardan sorumsuz olamayacağını göstermek için ortak uluslararası çabalara ihtiyaç var" dedi.

'Tekrarlanan yasadışı saldırılar'

HRW, araştırdığı olayların, o dönemde sivillere yönelik toplam saldırı sayısının yalnızca küçük bir kısmı olduğunu vurguladı.

Roth, "Suriye-Rusya ittifakının İdlib'in hastanelerine, okullarına ve pazarlarına yönelik saldırıları sivil hayata karşı duyarsız bir ihmal gösterdi. Tekrarlanan yasadışı saldırılar, sivil altyapıyı yok etmek ve nüfusu göçe zorlamak için kasıtlı bir askeri stratejinin parçası gibi görünüyor. Bu da Suriye hükümetinin kontrolü yeniden ele geçirmesini kolaylaştırıyor" ifadelerini kullandı.

İdlib'e karşı yürütülen askeri harekâtlarda, çoğu Şam rejimi tarafından ele geçirilen muhaliflerin elindeki şehirlerden kaçan yaklaşık üç milyon insana ev sahipliği yapıyor.

HRW, raporunu 100'den fazla kurban ve tanıkla yapılan görüşmelere, saldırı alanında çekilen yüzlerce fotoğraf ve videonun analizine ve uydu görüntülerine dayandırdı.

Middle East Eye

Haber Ara