Dolar

32,4961

Euro

34,9162

Altın

2.435,83

Bist

9.716,77

'Şam rejimi, Anayasa Komitesi’nin kurulmasını kabul etti!'

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Rusya’dan yardım alarak uzun zamandır beklenen Anayasa Komitesi'nin kurulmasına dair Esed rejiminden de onay alındı. Kaynak, bu durumun 8 senedir süren savaşa çözüm bulmak için bir kapı aralayacağını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-29 14:30:04

'Şam rejimi, Anayasa Komitesi’nin kurulmasını kabul etti!'

New York'ta bir kaynaktan alınan bilgiye göre, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen sonunda Rusya'dan yardım alarak uzun zamandır beklenen Anayasa komitesinin kurulmasına dair Esed rejiminden de onay alındı. Kaynak, bu durumun 8 senedir süren savaşa çözüm bulmak için bir kapı aralayacağını söyledi.

Şarkul Avsat'ta yer alan bir habere göre, uzun bir aradan sonra Şam Hükümeti Rusya'nın Anayasa Komisyonu konusundaki önerisini kabul etti.

Kaynakın yaptığı açıklamada, komitenin her biri 50 üyeden oluşan üç gruba ayrılacağını söyledi. Bunlardan birisi Suriye hükümetinin seçtiği, diğeri muhaliflerin seçtiği kişilerden oluşurken üçüncüsü uluslararası destekli özel temsilcilerin ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup olacak. Ancak Suriye hükümeti BM önerisine karşı çıktı.

Çabaların ardından anlaşmazlık Suriye hükümetinin 6 ismi üzerinde kaldı. Moskova'nın müdahalesiyle Suriye hükümeti iki isim vermeyi kabul etti.

Pedersen, Cenevre'den New York'taki Güvenlik Konseyi üyelerine, ilgili taraflarla çalışmaları ve temasları hakkında telefonla bilgilendirme yapıyordu. Pedersen ilgili taraflarla yaptığı iletişimin anayasa komisyonu kurulması yolunda umut barındırdığını söyledi ve “artık bu oluşumun tamamlanmasının yolu açık” dedi. Pedersen, herkes tarafından kabul edilebilecek bir formül bulmak için yakında taraflarla bir kez daha iletişime geçeceğini söyledi.

Pedersen, Cenevre'deki ilk toplantısında "Birleşmiş Milletlerin Anayasa Komitesinin çalışmasını kolaylaştırabilmesi" konusunda detayları kesinleştirmek için Suriye hükümeti ve Suriye Müzakere Komitesi ile istişarelerde bulunacağını belirtti.

Bu komitenin anayasa kapısının anahtarı olabileceğini söyledi. Yetkili ayrıca tutuklular, kaçırılanlar ve kayıp vakalar konusunda da ilerleme kaydedilebileceği üzerinde bir umudunun olduğunu da dile getirdi.

Serbest bırakılma konusunda önceliği kadın, çocuk ve hastalara verileceğini söyleyen Yetkili, bu dosyada daha somut ilerleme için özel temsilci yardımcısı Havle Matar ile irtibata geçeceğini vurguladı.Ayrıca bu konuda daha somut ilerleme kaydetmek için Rusya, İran ve Türkiye ile de görüşüleceğini belirtti.

Pedersen şu anda somut adımları destekleyecek uluslararası aktörlerin bir araya geldiği bir topluluk bulunmadığını belirterek, BMGK'da konuyla ilgili Astana gibi girişimlerin toplanması çağrısında bulundu.

Çalışmaya başladıktan 6 ay sonra bu krizden çıkış yolu çizme imkanına kavuşacaklarını söyleyen Yetkili, “İdlib'i istikrara kavuşturmanın ve ateşkesi tüm ülkede yaygınlaştırmanın tam zamanı” dedi.

Pedersen, BM'nin 2254 sayılı kararı uyarınca adil ve şeffaf seçimlerin yapılacağı karşılıklı güven ortamını oluşturmak istediklerini sözlerine ekledi.

ABD'nin BM  Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen, ülkesinin Esed rejimi ve müttefikleri tarafından İdlib'de veya başka bir yerde askeri araçları kullanmasına ve  Özel Temsilci Pedersen'in barış çabalarını baltalamasına izin vermeyeceklerini açıkladı ve “Güvenlik Üyesi temsilcileri olarak 2254 sayılı kararın uygulanmasının daha fazla geciktirilmesini kaldıramayız” dedi.

Öte yandan, Rusya Büyükelçisi Yardımcısı Vladimir Savronkov, “Suriye'de istikrarın sağlanması herkesin egemenlik ve toprak bütünlüğüne uymasını gerektiriyor” diyerek, “Suriye'ye uygulanan tek taraflı ekonomik önlemlerin vatandaşlara büyük acı çektirdiğini ve kaldırılması gerektiğini” söyledi.

Savronkov, "Suriye'deki terör örgütlerinin faaliyetlerini durdurma ve içerideki krize siyasi bir çözüm bulmak için çalışma" çağrısında bulundu.
 

Haber Ara