Dolar

32,5499

Euro

34,8837

Altın

2.430,58

Bist

9.645,02

Şam, kimyasal silah saldırısını halen reddediyor

Beşar Esed, İdlib'deki kimyasal saldırı için 'İdlib kimyasal saldırısı ABD'nin Suriye'ye müdahalesine kılıf' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-12 14:06:59

Şam, kimyasal silah saldırısını halen reddediyor

Belaruslu ONT televizyonuna konuşan Esed, "Han Şeyhun'daki kimyasal saldırının Suriye hükümetini şeytanlaştırmaya yönelik kampanyanın bir parçası ve ABD'nin Suriye'ye müdahale etmesi için bir 'kılıf' olduğunu" söyledi.

Suriye resmi ha'ber ajansı SANA'nın aktardığına göre, Esed "Bu tabii ki, Suriye hükümetini şeytanlaştırmaya yönelik başlatılan kampanyanın bir parçasıydı. ABD, IŞİD ve El Nusra'ya doğrudan ya da dolaylı olarak destek vererek, politikasını bu örgütler ile pazarlamayı başaramayınca, bunlarla ilişiğini kesmek istedi. Ve Suriye'deki sorunun IŞİD ya da El Nusra değil, zehirli gazlarla kendi masum halkını öldüren hükümet olduğunu göstermeye çalıştılar" dedi.

Bu sürecin 'planlı ve aynı anda birçok hedefe ulaşmaya yönelik' olduğunu vurgulayan Esed, Trump'ın kendi yönetimiyle, lobilerle, basınla, kurumlarla, diğer güçlerle anlaşmazlıklar yaşadığını hatırlatarak "Bu Suriye'ye müdahale etmek için kullanılan bir kılıftı. Böylece bu gruplara yeterliliğini göstermeye çalıştı. Kimyasal saldırı iddiası, müdahaleyi haklı çıkarmaya yönelik bir konu. Rusya ve İran, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) saldırı iddialarının incelenmesi için bir teklif sundu, ancak bu teklif reddedildi. Zira söz konusu soruşturma yalnızca yalan söylediklerini kanıtlayacaktı" dedi.

Esed, Suriye, Rusya ve İran'ın, Hizbullah'ın da desteğiyle güvenli bölge anlaşmasına yönelik her türlü ihlal girişimini engelleyeceğini söyledi.

Esed "Suriye'de çıkarılmaya çalışılan her türlü gerginlik eylemi başarısız olacak. Suriye ve Rusya ordusu İran'ın, Hizbullah'ın desteğiyle teröristlerin anlaşmayı ihlal etmeye yönelik her türlü eyleme karşı koyacak" dedi.

Esed, Suriye'deki güvenli bölgelerle yalnızca sivillerin korunmasının değil, militanlara da af karşılığında silah bırakmak için bir şans verilmesinin amaçlandığını belirtti ve "İlk amacımız bu bölgelerdeki sivilleri korumak. İkinci amaç ise diğer yerlerde olduğu gibi burada da ilgilenen muhalif savaşçılara devletle uzlaşmaları için bir fırsat tanımak" dedi.

Haber Ara