Dolar

32,3200

Euro

35,1252

Altın

2.299,02

Bist

9.041,20

Şam'dan İdlib açıklaması

İdlib'de gerilim sürerken Şam'dan Türkiye'yi suçlayan bir açıklama geldi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-11 15:09:27

Şam'dan İdlib açıklaması

Esed rejimi Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin İdlib ve Halep kırsalındaki sivil ve askeri noktaları hedef aldığı ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik düşmanlığını sürdürdüğü" ifadeleri yer aldı.

Suriye Resmi Haber Ajansı'na (SANA) konuşan dışişlerinden üst düzey bir yetkili, şu ifadeleri kullandı:

"Türk rejimi, Suriye Arap Ordusu'nun ilerleyişi karşısında yenilgiye uğrayan kendisine bağlı terör gruplarını kurtarmak amacıyla, İdlib ve Halep kırsallarındaki kuvvetlerini güçlendirerek, sivillerin yaşadığı bölgeleri ve askeri noktaları hedef alma yoluyla Suriye topraklarının egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı düşmanlığını sürdürüyor"

Independent Türkçe'nin aktardığına göre Türkiye'nin Suriye topraklarındaki herhangi varlığına şiddetle karşı çıktıklarını yineleyen Suriyeli yetkili, Türkiye'nin askeri varlığının "uluslararası hukukun ihlali, Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde oluşturulan İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne yönelik açık bir saldırı" olduğunu öne sürdü.

Suriyeli yetkili şöyle devam etti:

"Uluslararası kamuoyu, Suriye ve Libya'da terör unsurlarına sınırsız destek veren Türk rejiminin saldırganlığına karşı duruş sergilemelidir. Bu saldırganlıklar, terör gruplarının tekrar ihya olmasında başarılı olamayacak. Suriye Arap Ordusu, tüm topraklardaki egemenliğini geri alana kadar terör örgütlerini kovmaya ve yok etmeye devam edecektir"

İDLİB GERİLİMİ SÜRÜYOR

İdlib'de dün Esad güçleri tarafından Taftanaz'da bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) noktasına gerçekleştirilen hava saldırısında 5 asker şehit olmuş, 5'i yaralanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, saldırıya misliyle karşılık verildiği, 101 rejim unsurunun yanı sıra 3 tank ve 2 top mevziinin tahrip edildiği ve 1 helikopterin isabet aldığı belirtilmişti.

İdlib'de TSK ile Esad rejimi arasındaki gerginlik, 3 Şubat'ta rejim güçlerinin saldırısında 7 asker ve 1 sivil personelin şehit olmasının ardından yükselmişti.

Milli Savunma Bakanlığı, bu saldırıya karşılık olarak rejim saflarının yoğun ateş altına alındığı aktarılmıştı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 76 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini söylemişti.

Erdoğan, rejimin şubat ayı içinde TSK'ya ait gözlem noktalarından çekilmemesi halinde Türkiye'nin bu işi bizzat yapma mecburiyetinde kalacağını vurgulamıştı.

Haber Ara