Dolar

32,5203

Euro

34,7517

Altın

2.492,85

Bist

9.524,59

Şam’da suikasta uğrayan General Debiriyan kimdir?

Önceki akşam Şam’ın güneyinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden İranlı general Ferhad Debiriyan'ın, Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah ve İran Dini Lideri Hamaney’in Suriye’deki temsilcilerinden biri olan Ebu el Fadıl Tabtabi’ye yakın bir isim olduğu ortaya çıktı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-08 09:23:31

Şam’da suikasta uğrayan General Debiriyan kimdir?

İran Devrim Muhafızları'nın önde gelen isimlerinden olan ve önceki akşam Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Tuggeneral Ferhad Debiriyan'ın, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve İran Dini Lideri Ali Hamaney'in Suriye'deki temsilcilerinden biri olan Ebu el Fadıl Tabtabi'ye yakın bir isim olduğu ortaya çıktı.

Devrim Muhafızları'na yakınlığıyla bilinen Fars Haber Ajansı, Tuggeneral Debiriyan'ın Şam'ın güneyindeki kutsal Şii bölgesi Sayyida Zainab'ın savunucusu olduğunu, DEAŞ'ın yanı sıra rejim güçlerine muhalif olanlara karşı mücadele sırasında antik Tedmür (Palmira) kentinin komutanı olarak görev yaptığını aktardı.

İran, Pakistan, Afganistan, Irak ve Lübnan dâhil olmak üzere diğer ülkelerden gelen milisler, Suriye rejim güçleriyle birlikte savaşıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), dün öldürülen Debiriyan'ın Palmira bölgesindeki DEAŞ'a karşı askeri operasyonlara öncülük ettiğini ve bu ismin Nasrallah'a yakın bir isim olduğunu öne sürdü.

İSRAİL SALDIRILARI

Halep'e iki hafta önce düzenlenen füze saldırısında İran Devrim Muhafızları'nın bir üyesi öldürülmüştü.

SOHR, 24 Şubat'ta İsrail'in Şam'ın güneyine gerçekleştirdiği saldırı sebebiyle en az altı kişinin öldüğünü açıklamıştı. Açıklamada 2'si İsrail'in hava saldırısında İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Tugayları'ndan olmak üzere, 1'i Suriyeli 4 İran yanlısı unsurun öldüğünü bildirdi.

GİZEMLİ BOMBARDIMANLAR

İran Devrim Muhafızları liderinin suikastı, Şam'da gerçekleşen gizemli bombardımandan birkaç gün sonra yapıldı. SOHR tarafından yapılan açıklamada, rejim güçlerinin tam kontrol sağladığı başkent Şam'da 7 Şubat'tan bu yana yaşanan eşi benzeri görülmemiş güvenlik kaosunun ortasında bombalı saldırılarda büyük bir artış olduğu kaydedildi. 7 Şubat'tan bu yana Şam'ı hedef alan 6 bombalı saldırı yaşandı. Tamamı bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda toplam 5 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

İlk bombalı saldırı 7 Şubat'ta, Halid Bin Velid Caddesi'nde düzenlendi. Bombanın infilak etmesi sonucu iki rejim unsuru öldü. İkinci bombalı saldırı 11 Şubat'ta gerçekleşti. Mazze Mahallesi'ndeki arabası hedef alınan Suriye rejimi istihbarat biriminden bir kişi öldü. Üçüncü bombalı saldırı 18 Şubat'ta gerçekleşirken, Bab Musalla Mahallesi'nde kimliği belirsiz bir kişinin arabası hedef alındı.

Dördüncü bombalı saldırı 20 Şubat'ta, Şam'ın merkezindeki Merce Meydanı'nda yaşandı. Saldırıda askeri bir araç hedef alındı. 25 Şubat'ta ise iki ayrı saldırı gerçekleşti. Saldırılardan biri El-Baramke bölgesinde yaşanırken olayda bir kişi öldü, bir kişi ise yaralandı. Diğer saldırı, Emevi Meydanı tünelinde gerçekleşti. Olayda en az bir kişi yaralandı.

Kaynaklar, başkent Şam'ın kırsal kesimindeki Katana bölgesinde geçtiğimiz günlerde bir saldırının daha meydana geldiğini belirtti. Bu kez arabası hedef alınan ‘Filistin Kurtuluş Ordusu'ndan bir subayı olduğu ifade edildi.

Kaynak: https://aawsat.com/turkish/

Haber Ara