Dolar

32,5707

Euro

34,9244

Altın

2.426,27

Bist

9.722,09

Salih Müslim’in iddası: Şam rejimi ile Türkiye anlaşmış olabilir

Türkiye’yi ‘işgalci’ olarak suçlayan ve sınırlara duvar örülmesinden rahatsız olan PYD’nin eski eş bakanı Salih Müslüm, Şam rejimi ile Türkiye’nin anlaştığını öne sürdü. Rusya ve İran'ı da, Türkiye'ye taviz vermekle suçladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-29 18:02:53

Salih Müslim’in iddası: Şam rejimi ile Türkiye anlaşmış olabilir

Suriye'de PKK'nın uzantısı PYD (Demokratik Birlik Partisi)'nin eski eş başkanı ve PYD'nin Dış ilişkilerinden Sorumlu Salih Müslim, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'yi işgalci olarak suçlayarak; sınırlara duvar örülmesinden ise Şam rejimini sorumlu tuttu.  Salih Müslim, Suriye rejiminin Türk devletinin yaptıklarına sessiz kalmasının Türkiye ve Suriye'nin anlaştığı şüphesini doğurduğunu söyledi. Rusya ve İran'ı da suçlayan Salih Müslim, bu iki ülkenin, Türkeyi'yi yanına çekmek için taviz verdiğini de vurguladı.

‘AMAÇ SADECE
AFRİN DEĞİL'

Müslim konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Türk devleti Afrin'deki kirli planlarını devam ettiriyor. Bu planların bir parçası olarak da Afrin'in etrafına duvarların örülmesidir. Hem Afrin'in işgal edilmesi hem de kentin etrafının duvarlarla örülmesi, bölgenin parçalanması uluslararası hukuka aykırıdır. Hiçbir işgalci devletin böylesi bir şeyi yapma hakkı yoktur. Türkiye'nin amacının duvarların örülmesi meselesinde anlıyoruz. Türk devleti bu yaptıkları ile sınırlarını genişletip Osmanlı İmparatorluğuna geri dönmek istiyor. Bu yaptıkları da Afrin ve Afrin halkının önünü kesmektir. Şüphesiz, Türkiye'nin amacı sadece Afin değil Suriye'nin Kuzey Doğu'sunu ele geçirmek istiyorlar.

‘RUSYA VE İRAN
TÜRKİYE'YE TAVİZ VERİYOR'

basnews'in haberine göre; Müslim uluslararası devletlerin tutumuna dikkat çekerek şöyle konuştu:” Uluslararası devletler Türk devletinin yaptıkları karşısında sessizler. Uluslararası devletler, çıkar politikalarının gereği sessiz kalıyorlar. Rusya ve İran Türkiye'nin duvar örmesine ve yaptıklarına taviz veriyor. Bu devletler verdikleri tavizler karşılığında Türkiye'yi yanlarında tutmaya çalışıyorlar. Rusya bu yaptıklarında pragmatik davranıp Türkiye'yi etkisi altına aldı. Bu durum da Türk devletine kapı aralıyor. Şüphesiz Türkiye'nin Kürtlere, Afrin'e karşı işlediği suçlar kabul edilemez.”

‘SURİYE, TÜRKİYE'YE
KARŞI SESSİZ'

Salih Müslim konuşmasında Suriye rejiminin olanlar karşısında sessizliğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Suriye Rejimi, söz sahibi değil. Suriye'de bütün kararlar İran ve Rusya tarafından alınıyor. Suriye'nin kendi topraklarıyla ilgili bir görüşü yok. Hatta Lazkiye ve su barajları hakkında Rusya ve İran kendi aralarında paylaştırıyor. Suriye'nin bu konularda bir fikri ve kararı yok. Afrin'in işgali konusunda da Suriye hükümeti umursamaz bir tutum sergiledi. Hala öyle de davranmaktadır. Suriye rejimi kendi topraklarına sahip çıkmıyor. Bu da çok büyük bir sorun ve kabul da edilmemeli. Türk devleti sadece Afrin'i işgal etmedi aynı zamanda Afrin'in nüfus yapısını değiştiriyor. Ve Afrin'e ördüğü duvarlarla da kenti parçalıyor. Suriye rejimin, Türk devletinin yaptıklarına karşı sessiz kalması insanın aklına getiriyor.”  

Haber Ara