Dolar

32,3495

Euro

34,9744

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

Salih Müslim’den, Türkiye ile görüşmek için 'Afrin' şartı

Mezopotamya Ajansı’na konuşan PYD sözcüsü Salih Müslim, Türk askerinin Afrin’den çekilmesi halinde Ankara ile görüşebileceğini söyledi. Müslim, “PKK lideri Öcalan’ın talebine saygı gösterilirse daha kolay anlaşabiliriz” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-13 16:24:04

Salih Müslim’den, Türkiye ile görüşmek için 'Afrin' şartı

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile gerçekleşen görüşme ardından, avukatlarının Suriye ve Rojava'ya ilişkin aktardıkları görüşme notlarına yönelik olarak, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim, Öcalan'ın mesajı hakkında Mezopotamya Ajansı'na konuştu. 

PYD Sözcüsü Salih Müslüm'ün konu hakındaki konuşması ve ifadeleri şekilde, Öcalan'ın mesajının kendilerinin doğru yolda olduğunu gösterdiğini belirterek, hassasiyetlerin de karşılıklı saygıdan geçtiğini söyledi.

Öcalan'ın özellikle Ortadoğu ve Suriye'yi iyi bildiğini, bu konudaki görüşlerinin kendileri için çok değerli olduğunu belirtti Suriye'nin bütünlüğünü anayasal bir temelde sağlayacak bir çözümden yana olduklarını vurgulayan Müslim, kendi bölgelerinin statüsünü resmiyete kavuşturmak istediklerini kaydetti.

‘TÜRKİYE'YE TEHDİT OLUŞTURMADIK'

Hiçbir zaman Türkiye için tehdit oluşturmadıklarını ifade eden Müslim, şöyle konuştu: “Türkiye'nin topraklarına ya da içişlerine karışmadık. Öcalan'ın ‘Türkiye'nin hassasiyetleri' dediği şeyleri biz de saygıyla karşılıyoruz. Hiçbir zaman tehdit olmadık. O da bizim için bir duyarlılık noktasıydı. Umuyoruz ki onlar da Sayın Öcalan'ın bu talebine saygı gösterirler. O zaman biraz daha kolay anlaşabiliriz. Hassasiyet denilen şey karşılıklı saygıdır.” 

‘TÜRKİYE, AFRİN'DEN
ÇEKİLİRSE BİR ARAYA GELEBİLİRİZ'

Türkiye ile bir araya gelebileceklerini, ancak bazı durumların netliğe kavuşması gerektiğine dikkat çeken Müslim, bunun Afrîn'in durumu ve kendilerine dönük tehditler olduğuna işaret etti. Bunları es geçemeyeceklerini belirten Müslim, şöyle devam etti:

“Afrîn işgal edilmiştir. Bunun üzerinden geçemeyiz. Bir taraftan hem terörize ediyor hem de işgal ediyor. Eğer gerçekten bir çözüm istiyorlarsa, Afrîn'den çekilmeleri gerekiyor. Afrîn'in eski durumuna getirilmesi lazım. Tehditlerinden vazgeçmeliler. Kürt düşmanlığını bırakmalılar. Bu temelde birbirimize yaklaşabiliriz.” 

‘KÜRT SORUNU ORTADOĞU'DA
BİRBİRİYLE İLİŞKİLİDİR'

Ortadoğu'da yaşanan Kürt sorununun birçok çevreyi ilgilendirdiğini dile getiren Müslim, şu ifadeleri kullandı: “Elbette Kuzey ve Doğu Suriye ile Türkiye'deki durumun birbirinden farklılıkları var. Burası Güney Kürdistan'a benzemiyor. Koşulları da farklıdır. ‘Biz orada yaptığımız hatayı bir daha yapmayız' söylemini tekrarlıyorlar. Kürt sorunu Ortadoğu'da birbiriyle ilişkilidir. Her parçada en büyük engel Türkiye'dir. Her yere müdahale etmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla Türkiye kendi içindeki Kürt sorununu çözseydi bize bu kadar düşmanlık etmezdi. Farklı farklı ya da ayrı ayrı çözüm yolları geliştirilebilir ama sonunda aynı kapıya çıkıyor. Orada siyasi diyalog kanallarının açılması elbette burada olumlu bir hava oluşturur.”

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara