Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Salih Müslim'den Cenevre açıklaması

Salih Müslim, Cenevre toplantısına çağrılmamalarında, 'buna karar veren Türkiye değildir. Amerika, Rusya, de Mistura ve BM'dir' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-29 18:30:38

Salih Müslim'den Cenevre açıklaması

Ajansların haberine göre; Suriye'de yaşanan iç savaşa politik çözüm bulmak planlanan Cenevre toplantısına çağrılmayan PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, Cenevre toplantısına çağrılmamalarında Türkiye'nin rolünün negatif olduğunu belirterek, "Ama, bize göre karar verenler başkalarıdır, Türkiye değildir. Amerika, Rusya, de Mistura veBM'dir. Ama nasıl bir karar almışlar biz de bilmiyoruz" dedi.

PKK'nın Suriye kolu olarak bilinen PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye'deki iç savaşa politik çözüm bulmak için BM'nin bugün Cenevre'de yapmayı planladığı toplantıya çağrılmamasıyla ilgili olarak, Amerika'nın Sesi Radyosuna konuştu. Müslim, toplantıya PYD'nin çağrılmaması ile ilgili perdenin arkasında ne döndüğünü tam olarak bilmediklerini ancak, şimdiye kadar BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura'nın kendilerini davet etmediğini söyledi.

''ÇAĞRILMAMIZA KARAR VEREN TÜRKİYE DEĞİLDİR''

Kendilerini göre Suriye'de PYD'siz çözüm olamayacağını söyleyen Müslim, "Onun için diyalog masasında olmamız gerektiğini söylüyoruz" dedi. Cenevre toplantısına çağrılmamalarında Türkiye'nin rolü olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine Müslim,"Çağrılmamamızda Türkiye'nin rolü negatiftir. Ama bize göre karar verenler başkalarıdır. Türkiye değildir. Amerika, Rusya, de Mistura ve BM'dir. Ama nasıl bir karar almışlar bizde bilmiyoruz ama Türkiye'nin rolü çok negatiftir" dedi.

'RUSYA, BİZ OLMADAN ÇÖZÜMÜN OLMAYACAĞINI GÖRÜYOR'

Müslim, Rusya'nın PYD ısrarının çözüm için olduğunu ifade ederek, "Suriye'de çözüm isteyenler PYD'nin masada olmasını ısrar ediyor. Tahminime göre Rusya'nın ısrarı bundandır. Çözümün biz olmadan olmayacağını Rusya görüyor" dedi. Yapılacak olan konferansın bir veya iki günlük bir konferans olmadığını, belki bir yıl sürebilecek bir süreç olduğunun altını çizen Müslim, "Buna toplantıya katılanlar karar verecektir. Biz Suriye'deki bütün Kürt partileri ile birlikte hareket ediyoruz. Sadece iki parti koalisyon ile hareket ediyor, Kürt siyasetleri yoktur onların, İstanbul'da kalıyorlar. Rojava'daki Kürt partiler ile görüştük ve neler yapılacağı konusunda kararlaştık"dedi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, dahil edilmedikleri toplantıya karşı olumsuz bir eylem ve hareket içinde olmayacaklarını belirterek, "Biz kendi programımıza göre hareket edeceğiz. Biz savunmamızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Haber Ara