Dolar

32,5571

Euro

34,8555

Altın

2.434,18

Bist

9.722,09

Salat ve selam nedir? Salavatın faydaları nedir?

Salat ve selam nedir? Mübarek Ramazan'ın gelmesiyle birlikte müslümanlar ibadetlere ağırlık verdi. Salat-ü selam getirmenin önemini kavrayan vatandaşlar, salat ve selam nedir sorularını araştırmaya başladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-01 11:40:55

Salat ve selam nedir? Salavatın faydaları nedir?

Salat ve selam nedir?  Ramazan ayının gelmesiyle birlikte müslümanlar salat ve selam hakkında araştırmalara başladı. Nihat Hatipoğlu da Sabah Gazetesi 1 mayıs tarihli köşe yazısında 'Efendimize salat ve selam getirenlere melekler dua eder' başlıklı yazısında salavat hakkında yazdı. Peki salat ve selam nedir, salavat nasıl getirilir? İşte yanıtı...

NİHAT HATİPOĞLU SABAH GAZETESİ KÖŞE YAZISI

SALAT VE SELAM NEDİR?

Peygamber efendimizi sevmenin bir alameti de O'na bolca salat ve selam getirmektir. Salat ve selam getirmenin, O'na esenlik ve dua etmenin kişiye birçok faydası vardır.

Salat ve selam, esenlik ve dua demektir. "Ya Rabbi, Muhammed'in (sav) makamını, şanını, şerefini ve yanındaki itibarını yücelt" demektir. Dikkat ederseniz "Muhammed" adından sonra "SAV" diye bir rumuz yazarız. "Sallallahu aleyhi vesellem (O'na sonsuz salat (dua) ve selam (övgü) olsun)" demektir bu. Âlimlerin bir kısmı, O'nun adı her anıldığında bunu söylemeyi dini bir gereklilik (vücub) sayarlar. Salat ve selamın binlerce türü vardır. Ama halkımız arasında en çok kullanılan ve yaygın olanı şudur: "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed (Allahım! Efendimiz ve Peygamberimiz olan Muhammed'e ve O'nun akrabalarına (ehli beyt ve dostlarına) salat ve selam getiririm.)"

Peki, Peygamberimize salat ve selamın faydaları var mıdır? Tabii ki vardır. Hem de yüzlerce. Hatta bu konuda özel eserler kaleme alınmıştır. Biz bu faydalardan birkaçını belirtelim:

Salat ve selam getirene melekler de dua ederler.

Günahların affına vesile olur. Peygamberimiz (sav), "Bana salat ve selam getiriniz. Zira bu yolla günahlarınız bağışlanır" buyuruyor.

Sevap yazılmasına sebep olur.

Kişinin manevi derecesini yükseltir.

Yapılan selamlar kıyamet günü Peygamberimiz'e takdim edilir.

Peygamberimizin ahiretteki şefaatine sebep olur.

Kıyamet günü mahşerin korkularından kişiyi güvende kılar ve cenneti kolaylaştırır.

 

İçinde salat ve selam getirilen meclisler-sohbetler, manevi yönden süslenir.

Kıyamet günü sahibi için ışık ve nur olur.

Sohbetlerde işlenmiş küçük günahların affına vesile olur.

Kişinin münafıklardan sayılmasına engel olur.

Kişiyi ateşten korumaya çalışır.

Kişiyi şehitlerin makamına yaklaştırır.

Zor yaşantıdan ve fakirliğin sıkıntılarından kurtarır. Rızkı bollaştırıp bereketlendirir.

Salât ü Selam Nedir?


“Allah ve melekleri, Peygamber'e çok salavat getirirler. Ey müminler! Siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin.”
Ahzâb Suresi, 56. Ayet

Salât ve selam kelimelerinden oluşan “salât ü selam”, Hz. Muhammed (s.a.v.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur.

Salât ü selam; Hz. Muhammed (s.a.v) için yapılan dua, Peygamber Efendimiz'in adı anıldığında söylenen dua mahiyetindeki söz demektir.

Hz. Peygambere;

Allah'ın salât etmesi, rahmet etmesi; meleklerin salât etmesi, şanının yüceltilmesini dilemeleri; müminlerin salât etmesi ise, dua etmeleri anlamlarını ifade eder.

Haber Ara