Dolar

32,3693

Euro

35,0412

Altın

2.325,39

Bist

9.118,40

Salah, İsrail mahkemelerine meydan okudu

'Kudüs Muhâfızı' ve  'Mescid-i Aksa Fedâîsi' olarak adlandırılan, Filistin direnişinin simge isimlerinden Şeyh Raid Salah, dün duruşmasının yapıldığı İsrail mahkemesinde kendisine yöneltilen suçlamaları redderek, İsrail işgalinin bütün suçlumalardan sorumlu olduğunu söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-07 11:50:52

Salah, İsrail mahkemelerine meydan okudu

 

İsrail'in işgal altında bulundurduğu Filistin topraklarında ‘baskı', ‘yıkım', ‘tutuklama' politikaları hız kesmeden sürerken gözler dün yapılan duruşmaya çevrildi. "Kudüs Muhâfızı" ve  "Mescid-i Aksa Fedâîsi"  olarak adlandırılan ve Filistin direnişinin simge isimlerinden Şeyh Şeyh Raid Salah, mahkeme heyetine, ‘İsrail işgalinin bütün suçlamalardan sorumlu olduğunu' söyledi.

SUÇLAMALARA KARŞI ÇIKTI

Filistin direnişin simge isimlerinden ve hayatı İsrail cevaevlerinde geçen Şeyh Raid Sala, dünkü duruşmada, İsrail savcılığı tarafından yöneltilen bütün suçlamalara karşı çıktı.
Salah, işgal altındaki Hayfa kentinde bulunan Sulh Ceza Mahkemesi'nde yaptığı duruşma sırasında, "İsrail işgalinin bütün suçlamalardan sorumlu olduğunu belirtti."
Mahkeme oturumuna, önde gelen İslamcılara dayanışma içinde onlarca Filistinli eylemcinin katıldığı bildirildi.
Salah ayrıca, işgal altındaki Kudüs'te El Aksa Camii'nin El Rahma Kapısı'nda son zamanlarda yapılan İsrail yanlısı gösterileri kınadı. Geçidi, “kutsal caminin ayrılmaz bir parçası” olarak nitelendirdi.

‘SUÇLAMALARA İSLAMİ İLKELERE AYKIRI'

Duruşmadan sonra, Şeyh Şeyh Raid Salah'ın avukatı Omar Khamaisi, müvekkilinin aldığı suçlamaların “İslami ilkelere aykırı” olduğunu belirtti.
Şeyh Şeyh Raid Salah, 25 Ağustos 2017'de kuzeydeki Umm Al-Fahm kentindeki evinden tutuklandı ve dokuz gün sonra İsrail Savcılığı tarafından suçlandı. İslami Hareket'e atıfta bulunan yasaklı bir örgütü desteklemekle birlikte, şiddete ve teröre teşvik için 12 suçlama yapıldı.


ŞEYH RAİD SALAH KİMDİR?

Şeyh Raid Salah 1958 yılında Ummul Fahm'da doğdu.Ummul Fahm Lisesi'ni bitirdikten sonra El-Halil Üniversitesi'nde İslam hukuku alanında eğitim aldı.
Salah, 1948 yılında Siyonist İsrail rejimi tarafından gaspedilen Filistin topraklarının müdafasında en önemli liderlerden biri olarak öne çıktı.
1993 ve 1998 yılındaki Ummul Fahm belediye seçimlerini kazanan Salah özellikle 2003 yılından sonra aktif olarak İslami hareketin önemli liderlerinden biri oldu. 2001'de  belediye başkanlığı görevinden istifa etme kararı alan Salah, İsrail toprakları içinde yaşayan Filistinlilerin kurduğu 1948 Filistin İslami Hareketi'nin başkanlığını yapmaya başladı.
2003 yılında yapılan seçimlerde Hamas adına yaptığı çalışmalardan sonra Siyonist rejim istihbaratı tarafından yakın takibe alınan Salah tutuklanarak 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Asılsız suçlamalarla iki yıl hapiste tutulduktan sonra şartlı olarak serbest bırakılan Salah'ın İsrail dışına çıkmasına izin verilmedi.
Ayrıca Mayıs 2010'da İsrail ordusunun saldırısına uğrayan Gazze filosundaki aktivistlerden biriydi.
Son yıllarda ise özellikle Siyonist Yahudilerin Mescid-i Aksa ve Kudüs'e karşı komplolarını kamuoyuna açıklayan Salah, Siyonist işgale karşı her koşulda en ön safta mücadelesini sürdürüyor.
"Kudüs Muhâfızı" ve  "Mescid-i Aksa Fedâîsi"  olarak adlandırılan Salah, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik girişimleri ve Filistinlilerin, "Yahudileştirme" olarak nitelendirdiği, Kudüs'te yeni yerleşim yerleri kurulmasına en çok karşı çıkan Filistinli liderlerden biri olarak tanınıyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara