Dolar

32,5147

Euro

34,7527

Altın

2.495,49

Bist

9.693,46

Sakarya'da fabrika atıklarının kirlettiği dere simsiyah akıyor

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nden geçen ve bir gıda fabrikasının bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan, içinde canlı türü yaşamayan dereden çevreye yayılan koku vatandaşları canından bezdirdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-10 11:30:45

Sakarya'da fabrika atıklarının kirlettiği dere simsiyah akıyor


Karacasu Deresi ile birleşerek Sakarya Nehri'ne dökülen, Akyazı İlçesi Kızılcıkorman Mahallesi'nin ortasından geçen deredeki kirlilik, bölge halkını çileden çıkarttı. Mahallenin yakınında bulunan fabrikanın bıraktığı atıklar nedeniyle simsiyah akan, içinde canlı türü yaşamayan ve çevreye ağır koku yayan dere sorununu çözüme kavuşturulabilmesi için mahalleli vatandaşlar yetkili mercilere şikayet ve başvurularda bulundu. Ancak şu ana kadar bir sonuç elde edemeyen vatandaşlar, fabrika atıkları nedeniyle kirletilen ve mahallede pis koku yayılmasına neden olan dere ile ilgili yetkililerden yardım bekliyor.

"FABRİKA KURULMADAN ÖNCE ÇOK TEMİZ AKAN BİR DEREYDİ"

Fabrika kurulmadan derenin temiz aktığını ve fabrika kurulduktan sonra suyun tamamen kimyasal ile karıştığını ifade eden Kızılcıkorman Mahalle'sinde yaşayan Teyfik Şahin, "Kızılcıkormanköyü'nde ikamet ediyoruz. Şuanda bu derenin kirli akmasının sebebi burada bulunan fabrikadır. Bu dere bizim meramızın, hayvanlarımızın yanından da geçmekte bu kanal tamamen kimyasal akıyor, defalarca şikayet etmemize rağmen; Tarım İl Müdürlüğü'ne, Sağlık Bakanlığı'na şikayet dilekçelerimizi vermemize rağmen bu zamana kadar bu konuyla ilgili hiçbir şekilde önlem alınmadı. Bu kanaldan tarım yapan bazı çiftçi komşularımız marul ve mısır sulamasıda yapıyorlar. Tamamen insan sağlığını tehdit ediyor. 15-20 yıldan beri bu şikayet var, yani fabrika kurulduğundan beri sağlığımızı tehdit ediyor. Fabrika kurulmadan önce çok temiz akan bir dereydi burası. Çocukluk yıllarımızda balık avlıyorduk buralarda. Ama bu fabrika kurulduktan sonra bu su tamamen kimyasal akıyor" dedi.

"KOKU YÜZÜNDEN EVİMİZİN BALKONUNDA OTURAMIYORUZ"

Konuyla ilgili gerekli mercilere başvurduklarını ancak konunun bir çözüme kavuşamadığını söyleyen Şahin, "Kokusu çok aşırı derecede rahatsız ediyor, özellikle geceleri salıyorlar kimyasal maddeyi. Bu su, Karacasuyu'na bağlanıyor burası tam Kızılcıkorman'ın, yaşadığımız köyün içerisinden geçerek Karacasuyu'na bağlanıyor. Bundan Türkormanköy'ü, Çatalköprü ve bir sürü köyler de şikayetçi. BİMER'e bile şikayette bulunduğumuz halde, hiçbir şekilde burayla ilgilenilmedi. Geceleri çok aşırı derecede rahatsızlık veriyor buradan gelen koku. Koku yüzünden evimizin balkonunda, bahçelerimizde oturamıyoruz. Evimizin içerisine kadar girdi bu koku" diye konuştu.

"BU SUDA ZAMANINDA BALIK TUTUP, YÜZMEYİ ÖĞRENDİM TERTEMİZDİ BURASI"

Fabrika kurulmadan önce berrak şekilde akan dereden su içtiklerini, yüzdüklerini, ve balık tuttuklarını ancak fabrikanın kurulmasının ardından suda pislikten başka hiçbir şey görülmediğini anlatan Kızılcıkorman Mahallesi Azası Hasan Öztürk, "Köyümüzden geçen su görüldüğü gibi, ne aktığı belli değil. Kokusu ve pisliği. Okul ve Kur'an Kursumuzun yanı. Bütün köyümüz bundan şikayetçi. Geceleri sokağa çıkıp gezinti yapılamıyor kokudan. Bu suda canlı varlıkta yaşamıyor artık. Yetkililerin bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz. Özellikle Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan beye sesleniyorum, lütfen bu işle ilgilensin. Gerekli yerlere şikayetler yapıldı, Sağlık Bakanlığından geliyorlar buraya bakıyorlar ve sağlığa zararlı değildir deyip gidiyorlar. Bunun zararlı olduğu gözle görülen bir şey ve geldiği fabrikada belli. Balık kalmadı, canlı varlık kalmadı bu suda ben zamanında yüzmeyi öğrendim, tertemizdi burası. Aynı zamanda su içtiğimiz zamanlarda oldu bu sudan, bu suyun dibi gözüküyordu. Şuanda yani fabrika kurulduktan sonra suya baktığımızda pislikten başka hiçbir şey yok. Fabrika benim için önemli değil, kimin olursa olsun ben köyümü düşünürüm" şeklinde konuştu.

"HİÇ KİMSE TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMUYOR, MAĞDUR OLAN BİZİZ"

Derenin sorunun yaklaşık 20 yıldır devam ettiğini ve yetkililerden derenin sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını isteyen mahalleli Süleyman Erginyavuz, "Bu derenin sorunu aşağı yukarı 15-20 seneden beri böyle devam ediyor. Bu derede eskiden balık tutar, sebzelerimize sulama yapardık. Şimdi hiçbir şey yapmak mümkün değil. Yaklaşık dereye benim evimin uzaklığı 300 metre uzakta olmasına rağmen, dereden gelen koku beni rahatsız ediyor. Kızılcıkorman bu derenin tam ortasında, buna hiçbir çözüm bulmadıkları gibi bugüne kadar yapılan bütün şikayetleri ve başvuruları da hiç dikkate almadılar, zararsız diye yine aynı akmaya devam ediyor su" ifadelerini kullandı.

"DEREDE TAHLİLİ YAPAN KİŞİLER GELSİN BURADA BİRKAÇ GÜN YAŞASIN"

Erginyavuz, "Yalnız madem zararsız, bu derede neden canlı yaşamıyor. Akyazı Belediye Başkanı'na sesleniyorum özellikle, Sağlık Bakanlığından gelen kişiler bu suda neye göre tahlil yapıyorlar. Zararsız diyorlar ama neden canlı yaşamıyor bu suda, çoluk çocuk bunun içerisine giriyor. Hayvanlar içine giriyor. Eskiden balık avlanıyordu bu suda şimdi balıklar yok, nereye gittiler. Eğer çok zararsızsa bu tahlil yapan kişiler gelsin burada birkaç gün yaşasın veya gelsin girsinler bu suyun içine zararlımı, zararsızmı o zaman görelim. Bu durumdan bütün millet şikayetçi. Nereden geldiği belli, aslında fabrika bir filtre taksa veya başka bir önlem alsa bu iş kökünden hallolur. Hiç kimse taşın altına elini koymuyor yalnız mağdur olan burada vatandaş, millet, biziz. Yetkililerden ricam, buranın bir an önce çözüme kavuşturulması" dedi.

Haber Ara