Dolar

32,5614

Euro

34,8890

Altın

2.429,59

Bist

9.645,02

Sahte ve taklit yedek parçaya dikkat!

Yükselen maliyetler ve kur seviyesiyle birlikte sahte, taklit parçalar ve onaysız yan sanayi parçaları merdiven altı tamirhaneler tarafından tercih edilmeye başlandı

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-23 19:54:57

Sahte ve taklit yedek parçaya dikkat!

İçerisinde bulunduğumuz pandemi sebebiyle üretim ve tedarik süreçlerinde yaşanan sıkıntılar, sahte ve taklit yedek parça üretimlerinde de artışa yol açtı.

Yükselen maliyetler ve kur seviyesiyle birlikte sahte, taklit parçaların ve onaysız yan sanayi parçaların merdiven altı tamirhaneler tarafından tercih edilmesi de dikkati çekti.

Periyodik bakım süreci

Özellikle periyodik bakımlarda kullanılan filtreler, motor yağı, balata ve disk gibi sıklıkla değiştirilmesi gereken parçalarda sahtecilik üst düzeye çıkmış durumda. Tüm sürücü ve yolcuların sürüş güvenliğini tehlikeye atan bu ürünler, çok düşük satış fiyatlarıyla da kolaylıkla far edilebiliyor.
Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem de bu sürece vurgu yaparken "Sahip olduğunuz otomobilin ikinci el fiyatını da düşürecek taklit parçalar araçlarda ağır hasarlara yol açıyor. Tüketicilerin onarım garantisi veren, yaptığı işlemlerin arkasında duran ve OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) parça kullanan servislerin tercih edilmesini büyük önem taşımaktadır" yorumunda bulunuyor.

Yedek parça fiyatlarında yüzde 30 artış

Yedek parça fiyatlarında 2020 yılında yaşanan ortalama yüzde 30'luk fiyat artışı, korsan parça üreticilerini de bir nevi fırsatçılığa sevk etti. Türkiye, Uzakdoğu ve Doğu Avrupa'da sahte ve taklit parça üretimi arttı. Çok ucuz maliyetli tamirhanelerde yapılan standart dışı onarımlar ve kullanılan sahte parçalar, gözle görünmeyen çok büyük bir tehlikenin kapısını aralamış durumda. Size verilen parça fiyat uygunluğunun çok düşük seviye ya da çok ucuz olması da bunun ilk belirtisi olabilir. Özellikle fren diski ve balataları, debriyaj balataları, yürüyen aksam elemanları, hava ve polen filtreleriyle motor yağları en çok taklit edilen ürünler.

Belgeli ürünlere yönelin

Araçlarda yüz binlerce TL'yi bulabilecek ağır hasarlara yol açan bu parçalar, trafikte kaza riskini de artırarak sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor. Hiçbir AR-GE çalışması yapılmadan merdiven altı atölyelerde el yordamıyla üretilen bir fren balatası, frenlerin çabuk ısınmasına ve sonucunda frenlerin tutmamasına yol açar. Bu yüzden tüketicilerin TSE belgeli parça kullanan servisleri tercih etmesi önemli.Araç sahibi olmanın zorlaştığı son dönemde, otomobillerin ikinci el değerinin korunmasının önem taşıdığına değinen Erdem, OEM parça kullanılan araçlarda arıza riskinin minimuma indiğini ve ikinci el değerini yükselttiğini de belirtti.

Tüm parçalar tek başına üretilmez

Hiçbir otomobil üreticisi, üretim aşamasında tüm parçaları tek başına üretmez ve dışarıdan tedarik sağlar. OEM parçalar, üreticilerin tavsiye ettiği ve onay verdiği, üretimde kullandığı, fonksiyonel olarak hiçbir farkı olmayan ürünlerdir. Üstelik önemli bir fiyat avantajına sahip OEM parçalar ve TSE 12047 HYB belgesini taşıyan özel otomobil servislerinde, sıfır kilometre araçlara verilen üretici garantisi bozulmaz. Garantiyi distribütör ya da bayi değil, üretici vermektedir. Bu da maliyet açısından sürücüleri rahatlatırken, araçlarının ikinci el değerini de yükseltiyor.

Çin menşeli ürünlere dikkat

Yan sanayi parça problemi en çok Çin menşeili ürünler yüzünden ortaya çıkıyor. 5. sınıf kalitesiz malzemeden üretilen birçok parça, otomobillere montaj aşamasında dahi uymuyor.Otomobil üreticilerinin iznine ya da tesciline tabi olmadan üretilen yan sanayi parçalarda, rüştünü ispatlamış ve belirli bir geçmişi olan yan sanayi markalara yönelmek gerek. Bu parçalarda TSE ya da Avrupa Birliği standartlarına uygunluk onaylarının kontrol edilmesi gerekmekte.

Haber Ara